Maito maistuu suomalaisille – luut lujiksi

Suomalaiset saavat luustolle tärkeää kalsiumia eniten maidosta ja maitovalmisteista. Myös D-vitamiinin lähteenä maito on merkittävä, sillä maitoa täydennetään D-vitamiinilla.

Maitovalmisteista kertyy yli 60 prosenttia suomalaisten kalsiumin saannista ja noin neljännes D-vitamiinin saannista. Kalsiumin ja D-vitamiinin lisäksi maidon sisältämät proteiinit ovat edullisia luuston kasvulle ja hyvinvoinnille.

Luuston tulee kestää aiempaa kauemmin

Väestön eliniän kasvun myötä myös luuston tulisi kestää terveenä aiempaa kauemmin. Luusto on jatkuvasti uusiutuvaa kudosta, mutta sen lujuus saavuttaa huippunsa 20–30 ikävuoden paikkeilla.

Mitä suurempi luun huippumassa silloin on, sitä parempi mahdollisuus elimistöllä on säästyä ikääntymisen mukanaan tuomalta luukadolta. Ikääntyessä luun rakentumisvauhti hidastuu ja hajoaminen kiihtyy.

Luuston pieni mineraalitiheys on pääsyy osteoporoottisiin murtumiin. Niitä voidaan ehkäistä, kun rakennetaan mahdollisimman vahva luusto nuoruudessa ja huolehditaan sen hyvinvoinnista läpi elämän.

Lähde: Ruokatieto

Kuvat: Maito ja Terveys

Lue myös:

    Uusimmat