Mainos

Maikkarin netti aloitti Huomenta Suomen keittiössä

Kaikki suuri on alkanut pienestä, niin myös mtv3.fi. Ensimmäisten joukossa MTV:hen nettiä tekemään tullut Riitta Tapiomäki muistelee, että maikkarin nettiä alettiin tehdä marraskuussa 1995 MTV:n Huomenta Suomen keittiössä tai kahvitilassa. Siellä oli serveri ja kaksi työpistettä. Mutta melko pian netintekijät siirtyivät sitten MTV:n uutishuoneeseen, aivan akkureiden deskin äärelle.

Riitta kertoo, että hän tuli MTV:n ensimmäiseen nettiporukkaan Huomen Suomen toimituksesta, jossa hän oli harjoittelijana eli hän oli jo valmiiksi talossa kun maikkarin nettiä ryhdyttiin pystyttämään.

- Kaikki oli silloin vielä niin hirvittävän uutta. Luulen, että itsekin tutustuin internetiin ensimmäisen kerran vasta MTV:llä. Siihen aikaanhan tietokoneita ja varsinkin nettiyhteyksiä oli todella harvoilla.

Kaikki alkoi tuolloin syksyllä -95 todella nollasta. Tekniikka rakennettiin paikan päällä. Keneltäkään ei voinut kysyä eikä katsoa, miten nettiuutisia tehdään, koska eihän niitä silloin juuri missään tehty.

- Nykyisinhän nettijutun perusasioihin kuuluu linkittäminen. Nyt tuntuu esimerkiksi aika oudolta, että juttuihin ei voinut pistää juuri mitään linkkejä, koska ei ollut mitä linkittää. Tarjontaa netissä oli niin vähän, Riitta kertoo.

Netin tekeminen oli outoa tekijöille, mutta vielä oudompaa ympäristölle. Monet toimittajakollegat pitivät hörhöilynä koko hanketta, joka kuolee pian.

- Kieltämättä alussa sitä itsekin ihmetteli, että kuka näitä oikein lukee. Mutta aika pian alkoi tajuta, että kyllä tästä jotain tulee ja ihan oikeaa toimittajan työtä tämäkin on, Riitta muistelee.

- Itse tulin tv:n puolelta, jossa jutut ovat hyvin lyhyitä. Se oli suuri muutos tekijälle tajuta, että netissä on tilaa. Oli vapaus kirjoittaa vaikka kuinka.

Sen Riitta tunnustaa, että hän ei kuitenkaan 15 vuotta sitten olisi millään uskonut sitä, miten laaja ja iso internet nykyisin on.

Maikkarin nettiä tehtiin alusta lähtien hyvin kunnianhimoisesti mitä tulee myös tekniikkaan. Nettiin laitettiin myös ääntä ja liikkuvaa kuvaa.

- Minulle tietokoneet ja tekniikka oli aika vierasta silloin. Oli vaikea ymmärtää miten asiat teknisesti oikein menevät. Otin tv-lähetyksestä puolustusministeri Anneli Tainan haastattelua äänenä ja samalla pidin cd-asemalla Leevi and the leavingsin levyä päälle. Miten lie teknisesti tapahtunut, mutta kun ääni eli haastattelu tuli valmiina Soneralta takaisin, päällimmäisenä siinä kuului - ei suinkaan Anneli Taina vaan kappale "rin tin tin".

Riitta jatkaa MTV3:n uutisten leivissä edelleen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.