Maija Vilkkumaa: Kirjan kirjoittamisessa on paljon samaa kuin kappaleen sanoittamisessa

Kirjapiirissä vieraillut muusikko, esikoiskirjailija Maija Vilkkumaa näkee yhtäläisyyksiä romaanin kirjoittamisen ja kappaleiden sanoittamisen välillä.

Romaanin Nainen katolla kirjoittanut Maija Vilkkumaa tunnetaan muusikkona ja taitavana sanoittajana. Moni suomalainen osaa vaikkapa Ingalsin Lauran sanoitukset ulkoa. Mutta miten Vilkkumaa itse näkee pidemmän tekstin kirjoittamisen? Miten hän vertaa kirjan kirjoittamista sanoittamiseen?

– Näen kirjan kirjoittamisessa ja sanoittamisessa paljonkin samaa. Melodia on olennainen asia sanoittaessani, koska se tavallaan houkuttelee esiin rytmin. Rytmi pitää luoda itse romaania kirjoittaessa, mutta se tulee kuitenkin aika samalla tavalla, Vilkkumaa sanoo.

– Yllättävän samankaltaista oli tunne asioiden levällään olemisesta, joka saattoi johtua päättämättömyydestä: ei vielä ollut ihan varma, mistä tässä on kysymys. Kirjaa kirjoittaessani tämä näkyi alkuvaiheissa niin, etteivät henkilöiden aikomukset olleet vielä itsellekään selviä. He eivät ole vielä tulleet hahmoiksi. Se on todella samanlainen asia biisin kirjoittamisessa. Luovassa prosessissa on paljon yhteistä, vaikka muoto on eri, Vilkkumaa päättää.

Kirjapiiri AVAlla lauantaisin klo 17.30. Uusinnat maanantaisin klo 23.00.

Emmi Maaranen, emmi.maaranen(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat