"Maija Mehiläinenkään ei ole mehiläinen" – Erotatko pörriäiset toisistaan?

Asiantuntijan mukaan ihmiset sekoittavat hyvin helposti ampiaiset, mehiläiset ja kimalaiset keskenään. Vastoin yleistä luuloa ampiaiset eivät asiantuntijan mukaan ole muita pistäviä hyönteisiä aggressiivisempia.

Maatalouseläintieteen professori Heikki Hokkanen Helsingin yliopiston maataloustieteiden laitokselta kertoo, että ihmiset sekoittavat usein mehiläiset, ampiaiset ja kimalaiset keskenään.

– Kun televisiossakin on Maija Mehiläinen, niin eihän se ole mikään mehiläinen, vaan kimalainen. Kimalainenhan on sellainen pulskan pyöreä, niin kuin Maija Mehiläinen, Hokkanen sanoo.

Ampiaisen, mehiläisen ja kimalaisen erottaa toisistaan Hokkasen mielestä parhaiten katsomalla vyötäröä.

– Ampiaiset ovat keskeltä ohuita. Mehiläinen on muuten samanlainen kuin ampiainen, mutta se on tasapaksu, pitkä ja solakka. Kimalainen on sen sijaan pulska, sanoo Hokkanen.

Ötökät voi tunnistaa myös karvaisuuden perusteella. Ampiaiset ovat lähes karvattomia, toisin kuin mehiläiset ja kimalaiset.

Väärä käsitys aggressiivisuudesta

Yleensä ihmiset pitävät ampiaisia mehiläisiä aggressiivisempina hyönteisinä. Hokkasen mukaan ei ole kuitenkaan näyttöä siitä, että ampiaiset pistäisivät mehiläisiä herkemmin.

– Eiväthän ampiaisetkaan ole äkäisiä oikeastaan muuten kuin jos niiden pesää menee sörkkimään. Mehiläisetkin pistävät todella herkästi, jos vain menet sinne pesälle tökkimään. Ne ovat heti kimpussa ja pistävät vallan vietävästi.

Hokkanen kertoo, että jotkut luonnossa elävät erakkomehiläiset ovat kuitenkin niin pienikokoisia, etteivät ne pistä ihmisiä. Erilaisia hunajamehiläisrotuja on paljon. Jotkut lajeista ovat aggressiivisempia ja toiset lauhempia. 

– On olemassa myös täysin pistämättömiä mehiläislajeja. Niitä on tyypillisesti paljon Etelä- ja Keski-Amerikassa, kertoo Hokkanen.

Lue myös:

    Uusimmat