Made on talven herkkukala

Kuulutko niihin, jotka eivät ole koskaan valmistaneet mateesta mitään? Herkullinen kala muuntuu moneksi ja maistuu maukkaalta. Suuntaa siis kalatiskille tai pilkille järven jäälle, tätä herkkua ei kannata jättää väliin.

Made on turskansukuinen, persoonallisen näköinen pitkä kala, jonka pituudesta yli puolet on pyrstöä. Made on kylmien vesien kala. Se on yleinen koko Suomessa ja sitä tapaa sisävesien lisäksi myös rannikon vähäsuolaisissa murtovesissä.

Madetta pyydetään yleensä talviaikaan, joulukuulta maaliskuuhun, joka on myös mateen sesonkiaika. Kutuaika on helmi-maaliskuussa. Yleisen ennakkoluulon vastaisesti made on hyvää myös kesällä.

Mateen liha on vaaleaa, kiinteää, vähärasvaista ja maistuu hiukkasen muskotilta. Vähäruotoisena made maistuu myös perheen pienimmille ja helposti sulavana se sopii hyvin herkkävatsaisille.

Hyvin varustettujen kauppojen kalatiskeiltä madetta saa ostaa kokonaisena, nyljettynä, fileinä ja tarvittaessa jopa kuutioina. Kalan perkeet kannattaa pyytää mukaan kalaliemen keittämiseen. Myös mateen maksa ja mäti ovat herkullisia.

Mateen pinta on niljakas ja liman peitossa. Made voidaan nylkeä tai pintalima poistaa kaapimalla. Menetelmän valinta on makukysymys. Kun made nyljetään, menetetään nahkassa olevia makuja. Nyljetty kala hajoaa kypsennettäessä helpommin.

Pintalima poistetaan kaapimalla veitsellä. Lima irtoaa helpommin, jos kalaa hangataan ensin suolalla tai kastetaan etikkaliuokseen.

Madetta pöytään

Makuja-keittiössä on valmistettu monta mahtavaa ruokaa mateesta, joten valinnanvaraa rittää. Paistettu made maistuu maukkaalta pinaatin ja kapriksen kanssa sekä madekeitto on tuttu, turvallinen ja superherkullinen valinta.

Huolellinen valmistaminen takaa parhaimman lopputuloksen. Höyryävän kuuma keitto tai voissa paistettu file voittaa kenet tahansa kalanystävän puolelleen.

Siemenillä kuorrutettua madetta ja avokadokastiketta

Voit halutessasi valmistaa tämän reseptin myös kuhasta, siiasta tai vaikkapa lohesta.

  • 600 g madetta fileenä
  • suolaa
  • vastajauhettua valkopippuria

Leivitys

  • 1 kananmuna
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 1 dl kurpitsansiemeniä
  • 1 dl seesaminsiemeniä
  • paistamiseen: 4 rkl voita

Leikkaa kalafilee annospaloiksi.

Sekoita siemenet laakealla vadilla ja ripottele joukkoon suola ja pippuri.

Vatkaa laakeassa astiassa kananmunan rakenne rikki. Kasta kalafileet munassa ja kääntele ne sitten sienenseoksessa. Paista kalat voissa kauniin ruskeiksi. Jälkikypsennä tarvittaessa 200-asteisessa uunissa noin viisi minuuttia. Tarjoa avokadokastikkeen ja kukkakaalisoseen kera.

Avokadokastike

  • 1 kypsä avokado
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 0,5 dl appelsiinimehua
  • 1 prk ranskankermaa
  • ripaus sokeria
  • vastajauhettua mustapippuria
  • suolaa
  • 10 basilikanlehteä

Sekoita kaikki ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi kastikkeeksi.

Kukkakaalisose

Keitä kukkakaali kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Siivilöi keitinvesi pois ja valuta kukkakaalit. Lisää joukkoon kaksi ruokalusikallista voita, ripaus suolaa ja soseuta kukkakaalit sauvasekoittimella.

Lisää joukkoon kolme ruokalusikallista tuoreita yrttejä ja nauti. Basilika, persilja ja rakuuna sopivat hyvin.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat