Kuulutko niihin, jotka eivät ole koskaan valmistaneet mateesta mitään? Herkullinen kala muuntuu moneksi ja maistuu maukkaalta. Suuntaa siis kalatiskille tai pilkille järven jäälle, tätä herkkua ei kannata jättää väliin.
Made on turskansukuinen, persoonallisen näköinen pitkä kala, jonka pituudesta yli puolet on pyrstöä. Made on kylmien vesien kala. Se on yleinen koko Suomessa ja sitä tapaa sisävesien lisäksi myös rannikon vähäsuolaisissa murtovesissä.
Madetta pyydetään yleensä talviaikaan, joulukuulta maaliskuuhun, joka on myös mateen sesonkiaika. Kutuaika on helmi-maaliskuussa. Yleisen ennakkoluulon vastaisesti made on hyvää myös kesällä.
Mateen liha on vaaleaa, kiinteää, vähärasvaista ja maistuu hiukkasen muskotilta. Vähäruotoisena made maistuu myös perheen pienimmille ja helposti sulavana se sopii hyvin herkkävatsaisille.
Hyvin varustettujen kauppojen kalatiskeiltä madetta saa ostaa kokonaisena, nyljettynä, fileinä ja tarvittaessa jopa kuutioina. Kalan perkeet kannattaa pyytää mukaan kalaliemen keittämiseen. Myös mateen maksa ja mäti ovat herkullisia.
Mateen pinta on niljakas ja liman peitossa. Made voidaan nylkeä tai pintalima poistaa kaapimalla. Menetelmän valinta on makukysymys. Kun made nyljetään, menetetään nahkassa olevia makuja. Nyljetty kala hajoaa kypsennettäessä helpommin.
Pintalima poistetaan kaapimalla veitsellä. Lima irtoaa helpommin, jos kalaa hangataan ensin suolalla tai kastetaan etikkaliuokseen.


