Maavoimien mekanisoitu harjoitus alkaa vappuna Niinisalossa – mukana myös Nato-liittolaisten joukkoja ja ajoneuvoja

Millainen on Nato-Suomi ja sen puolustusvoimat? 6:56
Asian ytimessä: Millainen on Nato-Suomi ja sen puolustusvoimat?

Kankaanpään Niinisalossa alkaa vapunpäivänä Maavoimien mekanisoitu harjoitus, johon osallistuu myös Suomen tuoreita Nato-liittolaisia.

Pohjankankaan ampuma- ja harjoitusalueella järjestettävä noin 2 200 henkilön Arrow 23 -harjoitus kestää yhteensä kaksi viikkoa.

Harjoitukseen osallistuu ihmisiä useista Puolustusvoimien joukko-osastoista, minkä lisäksi mukana on joukkoja Britannian, Latvian, Liettuan, Viron ja Yhdysvaltojen maavoimista.

Yli tuhat varusmestä, Abrams-vaunuja

Maavoimista harjoitukseen osallistuu noin 1 300 henkilöä, joista yli tuhat on varusmiehiä. Kansainvälisiä joukkoja on harjoituksessa mukana noin 850 henkilön verran.

Puolustusvoimien ajoneuvoja osallistuu harjoitukseen noin 200 ja ulkomaisten liittolaisten ajoneuvoja noin 185. Ulkomailta harjoitukseen saapuu muun muassa rynnäkköpanssarivaunuja ja Yhdysvaltain Abrams-taistelupanssarivaunuja.

Tiedotteen mukaan harjoituksen tavoitteena on kehittää mekanisoitujen joukkojen toimintaa vaativassa taistelutilanteessa.

Nato-liittolaisten osallistuminen luo monikansallisen ympäristön

Niinisalon harjoituksen johtaa Panssariprikaatin komentaja, eversti Rainer Kuosmanen.

– Nato-liittolaisten osallistuminen luo harjoitukseen monikansallisen ympäristön, jossa pääsemme testaamaan taisteluteknistä yhteistoimintakykyämme sekä kansainvälisen avun vastaanoton ja isäntämaan tuen antamisen suorituskykyjä, Kuosmanen kertoo tiedotteessa.

Ensimmäisellä viikolla järjestetään taisteluharjoitus ja toisella viikolla taisteluammuntoja kovilla ammuksilla.

Suomalaisjoukkoja myös ulkomaille

Suomalaisjoukkoja osallistuu touko-kesäkuussa kansainvälisiin sotaharjoituksiin paitsi eri puolilla Suomea myös ulkomailla. Puolustusvoimien joukkoja on muun muassa jo heti toukokuun alussa mukana Ruotsissa järjestettävässä Aurora 23 -harjoituksessa.

Maavoimien tiedotteen mukaan kansainvälisten harjoitusten tavoitteena on kehittää edelleen Maavoimien yhteensopivuutta ja yhteistoimintaa liittouman joukkojen ja Ruotsin kanssa.

Lisäksi harjoituksia järjestetään ainakin Pohjois- ja Etelä-Suomessa, Kainuun ja Vuosangan alueella sekä Tanskassa ja Sloveniassa.

Lue myös:

    Uusimmat