Maastopalot roihuavat Suomessa – pienikin kipinä tai tupakan tuhka voi sytyttää palon

2:22
Helleputki näyttä vain jatkuvan jatkumistaan, kertoo MTV Uutisten meteorologi.

Pitkään jatkunut lämmin ja vähäsateinen sää on käristänyt maaston kuivaksi kautta Suomen. Ahvenanmaalla ja Varsinais-Suomessa metsäpalojen vaara on kuivuuden vuoksi erittäin suuri. Maanantain ja tiistain välisenä yönä varoitukset laajenevat useisiin muihin maakuntiin maan länsi- ja eteläosissa.

Maastopaloja oli viikonvaihteessa eri puolilla maata.

Alajärvellä Etelä-Pohjanmaalla syttyi maastopalo sunnuntaina iltapäivällä Iso Nassinnevan turvetuotantoalueella. Palo pääsi leviämään noin 1,5 hehtaarin alueelle. Sammuttajia oli paikalla noin kolmekymmentä.

Palo havaittiin valvontalennolta, kertoi päivystävä palomestari Marko Riikonen Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitokselta.

– Kuivuus on tehnyt sen, että tällä alueella ei ole paljoa vettä ojissa. Joudumme 400 metrin päästä paloautosta tekemään letkulinjaa, Riikonen kuvaili olosuhteita.

Palon syttymissyy ei ollut vielä tiedossa.

Tupakan tuhka todennäköisesti sytytti palon

Lapin pelastuslaitos muistutti tiedotteessa, että kuivuuden ja tuulen vuoksi palo voi syttyä pienestäkin kipinästä ja levitä nopeasti.

Avotulen tekeminen on kiellettyä metsäpalovaroituksen aikana ja kaikenlaisessa kipinöitä tuottavassa toiminnassa on noudatettava äärimmäistä varovaisuutta ja huolellisuutta, pelastuslaitos painotti.

Rovaniemellä sammutettiin sunnuntaina todennäköisesti tupakan tuhkasta syttynyttä maastopaloa, jonka pelastuslaitos sai rajattua pienelle alueelle.

Pirkanmaan Nokialla metsäpalojen tähystyslennolla ollut lentokone taas havaitsi mäntymaastossa Ylinenjärven pohjoispuolella syttyneen maastopalon. Maastoa paloi noin hehtaarin verran. 

Kuivuuteen ei ole tulossa todennäköisesti nopeaa muutosta, vaikka joitain sadealueita on ennustuksissa lupailtu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja