Maastohiihtoon osallistuva "paidaton tongalainen" on nähnyt elämässään lunta 12 viikkona – vihjailee jo seuraavasta lajista

Tongalaisurheilija Pita Taufatofua on kohauttanut jo kahdesti kävelemällä olympialaisten avajaisissa ylävartalo paljaana ja öljyttynä. Rion kesäolympialaisissa 2016 hän kilpaili pitkäaikaisessa lajissaan taekwondossa, mutta nyt Pyeongchangin talvikisoissa hän on kehissä maastohiihtäjänä – varsin hatarin pohjin.

Taufatofua ylipäätään kisasi ensimmäisen kerran hiihtoladuilla viime vuonna Lahden MM-kisoissa ja oli sprintin karsinnassa 153:s. Olympialaisiin päästäkseen hänen oli kierrettävä erinäisiä kisoja ja saatava FIS-pisteensä alle 300:n. Taufatofua onnistui tempussa viimeisessä mahdollisuudessaan, Islannin Isafjordurissa tammikuussa.

– En tiedä paljoakaan lumesta, mutta olen oppimassa. Olen viettänyt lumella 12 viikkoa koko elämässäni, Taufatofua kertoo uutistoimisto Reutersin mukaan.

– Niinpä olen perjantaina lähellä sitä, että olen viettänyt 13 viikkoa lumella, jos maaliintulo kisassa vie minulta viikon. Toivottavasti ei, tongalainen letkautti.

Hän on tuolloin tositoimissa miesten 15 kilometrin vapaan kisassa.

"Ehkä vesi on seuraava juttu"

Taufatofua kertoo hiihtäneensä rullasuksilla asuinmaassaan Australiassa paikatakseen lumenpuutteen aiheuttamaa treenivajetta. Hän on lisäksi pudottanut hiihtoa varten painoaan 15 kiloa Riosta. Nykyisin hänen massakseen kirjataan tasan 100 kiloa.

– En luovuta, Taufatofua sanoo.

Tongalaisatleetti ymmärtää, ettei hän voi Pyeongchangissa haaveillakaan kärkisijoista, mutta muita unelmia hänellä on.

– Fakta on, että olen ollut lumella vain vähän aikaa. En tule saavuttamaan mitalia. Mutta neljässä vuodessa joku Tongalta saattaa tehdä sen. Kahdeksassa vuodessa joku Tyyneltä valtamereltä saattaa tehdä sen, Taufatofua maalailee.

Ja vihjaa, että hänen olympiataipaleensa voisi jatkua jo Tokion kesäolympialaisissa 2020 – uudessa lajissa.

– Ehkä vesi on seuraava juttu. Pysykää kanavalla.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja