Maalataan ruutukuvioita seinään

Sisäseinää ei suinkaan tarvitse maalata aina yksiväriseksi. Usein pelätään muun sisustuksen sopivuutta seinän väriin ja niin seinästä tehdään varmuuden vuoksi valkoinen. Väriliikkeistä on kuitenkin saatavissa malleja, valmiita suunnitelmia ja värilastuja, joita voi tutkia ja miettiä kaikessa rauhassa. Värejä yhdistelemällä seinään saadaan oikein mukavasti uudenlaista ilmettä.

Remontti-Reiska innostui kokeilemaan kahdenlaista ruutukuviota. Toisessa yhdisteltiin useammalla eri sävyllä maalattuja neliöitä ja toisessa tehtiin ohut, tumma ristikko vaaleamman harmaalle pohjalle.

Ennen maalaamista seinä on tietysti puhdistettava ja pohjustettava tavalliseen tapaan. Sen jälkeen se on mitattava ja piirrettävä apuviivat oikeisiin paikkoihin. Kannattaa luonnostella kuvio ensin vaikkapa tavalliselle ruutupaperille. Suorasta, huoneen korkuisesta rimasta on paljon hyötyä apuviivojen piirtämisessä.

Työvälineiksi tarvitaan iso rulla maalarinteippiä, tavallinen tela kaukaloineen sekä pitkävartinen, ohut ns. patterintaustatela, jolla päästään nimen mukaisesti ahtaisiinkin paikkoihin. Tässä sitä käytettiin itse seinänkin maalaamiseen. Teippaamiseen kannattaa houkutella joku perheenjäsen apuriksi, yksin tehden joutuu askaroimaan kovasti.

Reunatyyny on oivallinen apuväline nurkissa. Maalia lisätään siihen tavallisella siveltimellä. Varmakätinen maalari voi myös tehdä nurkkien maalauksen käsivarallakin.

Ruudukkoon käytettiin neljää eri sävyä ja lopputuloksena oli eräänlainen salmiakkikuvio. Itse ruutujen maalaamiseen Reiska käytti ohuempaa ja kapeampaa patteritelaa, koska se on varsin tarkkaa puuhaa.

Teipit on irrotettava heti, kun pinta on vedetty, ennen kuin se pääsee kuivahtamaan. Muuten se repeää hyvin helposti.

Ristikkoon puolestaan tuli vaaleat ruudut ja tummat viivat. Reiska mittasi tässäkin ensin viivojen paikat, piirsi apuviivat ja maalasi ristikon viivat niiden päälle patteritelalla. Tässä voi olla hiukan suurpiirteinenkin. Pääasia on, että tulevien viivojen paikalla on riittävän leveät maalatut kohdat.

Maalin kuivuttua tehtiin uusi mittaus ja vedettiin maalarinteipistä ristikko. Teipin alle jäävästä maalipinnasta muodostuu lopullinen viivakuvio. Apuviivat kannattaa tehdä hiukan sivuun teipin reunasta. Sen allehan ei enää tule maalia ja ne saattavat jäädä muuten näkyviin.

Sitten koko seinä teippeineen kaikkineen maalattiin vaaleammalla sävyllä tavanomaiseen tapaan. Tässä kannattaa ehdottomasti pyrkiä kerralla lopullisesti peittävään jälkeen, koska maalarinteippi on poistettava heti maalin ollessa vielä tuoretta. Tietysti teippauksen ja maalauksen voi tehdä vielä toiseen kertaan, mutta se on ymmärrettävästi paljon työläämpi vaihtoehto.

Lue myös:

    Uusimmat