Mainos

Maailmankuulua kirurgia epäillään petoksista Ruotsissa – "Käytti kuolevia potilaita koekaniineina"

Ruotsin arvostetuimmassa tutkimussairaalassa on alkanut tutkinta maailmankuulua elinsiirtokirurgia Paolo Macchiarinia vastaan. Macchiarini on tullut kuuluisaksi siirrettyään potilaalle ensimmäisenä maailmassa henkitorven, johon oli hyödynnetty kantasoluja. 

Asiasta kertovat useat ruotsalaismediat.

Macchiarinia on pidetty elinsiirtojen ja kantasolututkimuksen tähtikirurgina. Nyt Macchiarini on joutunut petossyytteiden keskelle. Hänen väitetään tehneen leikkauksia menetelmällä, jota ei ollut tutkittu eikä testattu riittävästi eläinkokeissa.

Useat henkitorven saaneet potilaat ovat kuolleet leikkauksen jälkeen. 

– Jos joutuu ottamaan riskin, se on otettava, jotta potilas pelastuisi, Macchiarini sanoi ärtyneenä Ruotsin SVT:n toimittajalle.

SVT:n tammikuussa esittämä kolmiosainen dokumenttisarja kertoi Macchiarinista. Ohjelmassa Macchiarinin väitetään käyttäneen kuolevia potilaita koekaniineina.

Macchiarini oli palkattu Tukholman Karoliiniseen instituuttiin vierailevaksi tutkijakirurgiksi, vaikka hän oli jo kotimaassaan Italiassa erilaisten syytösten kohteena.

"Olen hullu tutkija"

Macchiarinia pidetään karismaattisena visionäärinä, joka on hurmannut koko lääketieteellisen eliitin. Toisaalta miehen sanotaan ryhtyvän helposti riitelemään, jos ihmiset eivät ole samaa mieltä hänen kanssaan.

Itse hän on sanonut olevansa "hullu tutkija".

SVT:n dokumenttiohjelmien mukaan Macchiarini on vakuuttunut siitä, että keinotekoiset elimet ovat ihmiskunnan pelastus. Ne voisivat pelastaa miljoonien ihmisten hengen.

SVT:n toimittaja kysyykin, onko mies nero vai petturi, lääketieteen suurten kysymysten ratkaisija vai onko hän aiheuttamassa yhden Ruotsin suurimmista lääketieteellisistä skandaaleista.

SVT:n haastattelussa Macchiarini hermostuu täydellisesti.

– Väitätkö sinä (toimittaja), että teimme päätöksiä, jotka olivat turhia? Se on syytös.

– Mitä vastaat tähän? 

– En vastaa tällaisiin syytöksiin. Minä en ole Jumala vaan ihminen, ja ihmiset tekevät virheitä, hän sanoo pienen änkytyksen jälkeen.

Ohjelmasarjan esittämisen jälkeen Ruotsin lehdistössä on ollut useita artikkeleita Macchiarinin tekemisistä. Karoliininen instituutti onkin ilmottanut, että se tutkii Macchiarinia koskevat väitteet.

Tutkimussairaala on perustanut paneelin selvitystä varten. Ryhmä saa käyttöönsä "resursseja niin paljon kuin selvitykseen tarvitaan".

Nobelkomitean jäsen erosi kohun takia

Karoliinisen instituutin varakansleri Anders Hamsten ilmoitti tänään erostaan kohun takia. Urban Lendahl, joka toimi Nobelkomitean lääketieteellisenä asiantuntijana, ilmoitti jättäytyvänsä Nobelkomitean työstä.

Hän oli mukana palkkaamassa Macchiarinia Karoliiniseen instituuttiin. 

– Olemme analysoineet SVT:n dokumenttiohjelman väitteitä ja olemme saaneet niistä aivan uuden kuvan leikkausten kulusta, professori Jan Carlstedt-Duke kertoo Karoliinisen instituutin tiedotteessa.

– Tämä vahvistaa epäilyjä Paolo Macchiarinin tekemistä tieteellisestä väärinkäytöksestä.

Jo ennen palkkaamista Ruotsiin Paolo Macchiarinista oli tehty selvityksiä, joiden mukaan hänen tutkimuksensa eivät noudattaneet lääketieteen eettisiä periaatteita.

Näistä tiedoista huolimatta Hamsten palkkasi Macchiarinin Ruotsiin. Instituutti on päättänyt olla jatkamatta Macchiarinin työsopimusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.