Mainos

Maailmankuulu säveltäjä Arvo Pärt sai oman kulttuurikeskuksen: "Rakennuksen seinien muodossa näkyy jatkuva virta"

2:04

Maailmankuululle virolaiselle säveltäjälle Arvo Pärtille on rakennettu tyylikäs kulttuurikeskus, jossa on tarkoitus säilyttää Pärtin arkistoa ja tutkia hänen tuotantoaan. Kulttuuritalossa järjestetään lisäksi säännöllisesti konsertteja ja se on avoimena yleisölle.

Kulttuurikeskus sijaitsee Laulasmaalla, joka sijaitsee noin 35 kilometriä Tallinnasta itään. Keskus avattiin yleisölle eilen keskiviikkona. Alueelle pääsee suoralla bussiyhteydellä Tallinnasta.

83-vuotias Arvo Pärt on maailmankuulu säveltäjä, jonka musiikissa on tavoiteltu keskiaikaisia sävelkulkuja. Hän on säveltänyt myös hengellistä musiikkia jo Neuvostoliiton aikana.

Juuri hengellisen musiikin säveltäminen oli liikaa neuvostovirkamiehille ja Pärt joutui tai pääsi perheineen muuttamaan Keski-Eurooppaan, aluksi Wieniin ja sitten Berliiniin. Takaisin Viroon Pärt muutti vuonna 2010.

Tintinnabuli-tyylistä musiikkia

Pärt kutsuu minimalistista musiikkiaan tintinnabuli-tyyliksi. Sibelius-akatemian mukaan tällä tarkoitetaan "kelloinhelke"-tyyliä eli Pärt rakentaa teoksensa keskiajan cantus firmus -tekniikkaa muistuttavalla tavalla päämelodian varaan, niin että muut äänet liikkuvat kolmisoinnun sävelillä.

Espanjalaiset arkkitehdit sanoivat pyrkineensä heijastamaan Pärtin musiikkia talon arkkitehtuurissa.

– Me yhdistimme Arvo Pärtin musiikin geometriaan. Rakennuksen seinien muodossa näkyy jatkuva virta. Lisäksi rakennuksessa on pylväitä, jotka rei'ittävät tilaa. Niiden tarkoitus on saada ihmiset tuntemaan, että he ovat tyhjien tilojen välissä, arkkitehti Enrique Sobejana NietoSobejano Arquitectos -arkkitehtitoimistosta selittää arkkitehtoonisia ratkaisujaan.

Talo on rakennettu lasista, puusta ja betonista ja siinä hyödynnetään uusiutuvaa energiaa.

Kulttuuritalon lähistöllä vaimonsa kanssa asuva Arvo Pärt tuntuu itse pitävän rakennuksesta.

– Täällä on hyvä elää. Suosittelen ihan kaikille, hän sanoi Viron yleisradion haastattelussa.

Arvo Pärt -kulttuurikeskuksesta löydät lisätietoja viroksi ja englanniksi täältä: www.arvopart.ee

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja