Maailma odottaa Talebanin seuraavia askeleita – millainen hallitus Afganistaniin pystytetään?

Talebanin hallinto on vielä arvoitus 1:42
Katso video: Talebanin hallinto on vielä arvoitus

Pakistan uskoo pikaiseen hallitusilmoitukseen.

Kabulissa pöly alkaa laskeutua Yhdysvaltain joukkojen poistumisen jälkeen, mutta paluu arkeen on silminnäkijöiden mukaan yhä kaukana. Kaupungilla on kerrottu rajuista hinnannousuista, kun toimitusketjut eivät toimi. Elintarvikkeiden ja polttoaineiden hinnannousut ovat olla kymmeniä prosentteja viikossa.

Taleban on voimakkaasti läsnä katukuvassa.

– Tilanne on paljon parempi kuin ennen. Varkauksia ei ole, koska tiedetään, että Taleban rankaisee ankarasti, sanoi torikauppias Zahid uutistoimisto Reutersille.

– Toisaalta, markkinatilanne on heikentynyt, eikä ihmisillä ole varaa ostaa juuri mitään, eikä töitäkään oikein ole, kuvaili toinen, nimetön kauppias.

Pankit ovat olleet kiinni ja pankkiautomaatit suljettuja, ja kansalaiset eivät ole edes päässeet nostamaan säästöjään.

Hallitusmuoto yhä arvoitus

Taleban ilmoitti pian Kabulin valtauksen jälkeen perustavansa Afghanistaniin islamilaisen emiraatin. Emiraatti ymmärretään emiirin hallitsemaksi alueeksi, mutta yksityiskohdat voivat vaihdella suuresti. Tällä hetkellä on kolme itsenäistä emiraattia: Kuwait, Qatar ja Yhdistyneet Arabiemiraatit.

– Taleban on terroristijärjestö, joka uskottelee voivansa muodostaa hallituksen. Minkälaisen hallituksen se nyt voisi muodostaa, kysyy Serbiaan paennut entinen NATO:n tulkki Ahmadmir.

– Tässä voi käydä samoin kuin Iranin vallankumouksessa 1979. Terroristit sielläkin ottivat vallan, hän lisää.

Edellinen Taleban-hallinto Afganistanissa vuonna 1996 ilmoitti väliaikaishallituksesta vain päiviä valtaantulonsa jälkeen. Se muuttui pian Talebanin jyrkän islamintulkinnan kautta hirmuhallinnoksi raakojen oikeuskäytäntöjen ja naisten kohtelun vuoksi.

Naapurimaa Pakistanissa uskotaan nyt, että Taleban ilmoittaa lähipäivinä jonkinlaisesta konsensushallituksesta, mutta myöntää, ettei sen muodosta ole käsitystä.

Talebanin valloitustyö vielä kesken

Valtaan tottumisen ja talouskurimuksen ohella Talebanilla on kiire saattaa päätökseen aluehallinta. Kabulin pohjoispuolen vuoristoalueella Panjshirin vuoristolaaksossa sotapäällikkö Ahmad Massoud taistelijoineen on uhannut taistella "loppuun asti" Talebania vastaan.

Taleban sanoi keskiviikkona piirittävänsä laaksoa neljältä puolelta ja uhkasi että vastarinta on hyödytöntä.

Lisäksi Talebanin pitäisi kitkeä ISIS-K, joka kykeni lentokentän itsemurhaiskuun viime viikolla.

Talebanille jäi romahtaneelta Afganistanin armeijalta kosolti Yhdysvaltojen lahjoittamaa nykyaikaista välineistöä: aseita, autoja ja viestintävälineistöä.

Järjestön uskotaan pystyvän niiden avulla tehokkaaseen toimintaan, kunhan kaikki saavat käyttöohjeet luetuksi.

Lähteet: Reuters, AP, Hindustan Times.

Lue myös:

    Uusimmat