Maahanmuuttajat töihin työvoimapulasta kärsiville maatiloille? – Hallitus haluaa pikaisesti voimaan lakimuutoksen, jonka turvin maahanmuuttaja voi vaihtaa työpaikkaa

7:15
Uutisaamu: Miten syvälle talous sukeltaa koronan vuoksi?

Helpotukseksi kausityöntekijöistä olevaan työvoimapulaan hallitus esittää väliaikaista lakimuutosta, jonka turvin maahanmuuttajat voivat vaihtaa työpaikkaa huoltovarmuuden kannalta kriittiselle alalle.

Hallituksen esityksen mukaan jo maassa olevat maahanmuuttajat, joilla on laillinen peruste olla maassa, ovat oikeutettuja vaihtamaan työpaikkaa, jos uusi työ kuuluu huoltovarmuuden tai työmarkkinoiden toimivuuden kannalta kriittiselle alalle.

Laki koskisi kaikkia voimassa olevia sekä uusia, myönnettäviä oleskelulupia, viisumeita ja kausityötodistuksia.

Työntekijöitä tarvitaan pikaisesti

Maa- ja metsätalousministeriö arvioi viime viikolla, että esimerkiksi maatiloille ja puutarhoille tarvitaan Suomessa pikaisesti 1  500 ulkomaista työntekijää.

Nykylain mukaan kausityöntekijä saa luvan työskennellä vain yhdellä tai muutamalla työnantajalla kerrallaan. Koronakriisin takia moni esimerkiksi ravintola-alalle palkattu maahanmuuttaja on voinut menettää työnsä. Saatavuusharkintajärjestelmä estää kuitenkin uudelleen työllistymisen, sillä lupa on kytketty työnantajaan tai tiettyyn alaan.

–  Nyt mahdollistetaan se, että työantajalta toiselle siirtyminen on mahdollista eli siihen ei tarvitse hakea erikseen lupaa, sanoo työministeri Tuula Haatainen (sd.). 

–  Tämä varmasti tuo omalta osaltaan helpotusta työvoiman saatavuuteen. Meidän täytyy tietenkin käyttää kaikkia keinoja, joilla edistetään sitä, että omasta takaa ihmiset voisivat työllistyä näihin tehtäviin, Haatainen sanoo.

Voimaan mahdollisimman pian

Työ- ja elinkeinoministeriö on arvioinut, että lakimuutos koskisi ainakin joitakin satoja maahanmuuttajia.

Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian, ja se olisi voimassa vuoden loppuun.

Lisäksi tarjolla olevista kausityöpaikoista tiedotetaan aktiivisesti oppilaitoksiin ja te-toimistoihin. Haatainen sanoo, että kausityöntekijöiden puute alkaa olla jo tällä hetkellä ongelma.

–  Usein ajatellaan, että kausityötä maataloudessa olisi vasta sitten, kun satokausi tulee. Mutta kasvit pitää ensin istuttaa ja viljellä maahan, joten kausityöntekijöitä tarvitaan jo nyt, hän sanoo.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja