Mainos

Maahanmuuttajanaisten tukijärjestössä epäillään rahasotkuja

Raha-automaattiyhdistys aikoo selvittää maahanmuuttajanaisia tukevan Monika-Naiset-liiton avustusten käyttöä.

Taustalla ovat MTV3:lle puhuneiden työntekijöiden epäilyt siitä, että rahaa ei käytetä hyvämaineisessa liitossa kaikilta osin siihen, mihin rahoittajat ovat avustuksensa myöntäneet.

Raha-automaattiyhdistys ryhtyi toimiin sen jälkeen, kun entinen työntekijä teki havainnoistaan ilmoituksen rahoittajalle. Kymmenen vuoden aikana RAY on myöntänyt järjestölle noin 2,5 miljoonaa euroa.

Epäilyjen mukaan liitto olisi esimerkiksi käyttänyt muuhun tarkoitettua projektirahaa oman turvakotinsa perustoiminnan rahoittamiseen. Turvakoti Mona myy palvelujaan kunnille.

Toiminnanjohtaja Reet Nurmi kiistää epäilyt perusteettomina. Hallituksen puheenjohtaja, SDP-poliitikko Nasima Razmyar sanoo hallituksen odottavan asiassa RAY:n selvityksen valmistumista.

"Töitä ei ollut tehty"

MTV3 keskusteli lukuisten järjestön entisten tai nykyisten työntekijöiden kanssa. Yksi heistä on Katja Bloigu, joka tuli Malla-toiminnan vetäjäksi helmikuussa, hanke oli ollut käynnissä kolmisen vuotta.

RAY on myöntänyt sille vuosina 2009-2012 miltei 300 000 euroa.Tavoitteena on ollut ehkäistä maahanmuuttajalapsiin ja -nuoriin kohdistuvaa väkivaltaa.

Bloigu alkoi ensitöikseen selvittää, mitä siihen mennessä oli saatu aikaiseksi.

- Kävin läpi kirjallista materiaalia. Siellä luki muun muassa, että olisi kehitetty toimintamalli, jota olisi levitetty yhteistyökumppaneille. Lisäksi sanottiin, että olisi kirjoitettu käsikirja monikulttuurista työtä tekeville ammattilaisille pääkaupunkiseudulla. Kun tiedustelin näistä asioista esimieheltäni, kävi ilmi, että mitään ei ollut tehty.

"Projekti kaipasi konkretiaa"

Bloigun mukaan hänelle todettiin jo alkuvaiheessa, että "projekti kaipaisi nyt konkretiaa". Bloigu sanoo saaneensa pöydälleen toisen henkilön kirjoittaman tekstin.

- Se oli vain teoreettinen katsaus aihepiiriin. Siinä ei ollut mitään konkretiaa tehdystä työstä.

Bloigu sanoo kirjoittaneensa käsikirjan itse tänä vuonna noin kuuden viikon aikana. ToiminnanjohtajaNurmikiistää väitteen. Nurmen mukaan käytännön työhön pohjautuva käsikirja toimintamalleineen oli jo viimeistä viilausta vaille valmis, mutta jostain syystä Bloigu halusi omavaltaisesti kirjoittaa sen kokonaan uusiksi.

Bloigu kertoo lähteneensä järjestöstä koejalla epäselvyyksien takia.

- En voinut hyväksyä sellaista toimintaa.

"Kukaan ei kertonut palkkani tulevan projektista"

Psykologi Ruth Franco palkattiin vuonna 2009 sosiaaliohjaajaksi Monika-Naisten liiton omistamaan Mona-turvakotiin.

- Joitain kuukausia myöhemmin minut kutsuttiin yllättäen Malla-projektin palaveriin. Sanoin heti, että en ole erikoistunut lasten kanssa tehtävään työhön, vaan työskentelen psykologina aikuisten kanssa. Se ei näyttänyt olevan mikään ongelma.

Franco sanoo nähneensä pian, että hanke ei edistynyt mihinkään.

- Aluksi yritinkin etsiä jotain tietoa aiheesta, mutta huomasin sen nopeasti turhaksi. Meillä oli näitä tapaamisia, mutta hankkeen käytännön työtä ei tehty.

Franco sanoo tehneensä normaalia sosiaaliohjaajan työtä turvakodissa naisasiakkaiden kanssa.

- Arkista työtä oli enemmän kuin ehdimme tehdä. En työskennellyt lasten kanssa. Heitä oli kyllä jatkuvasti ympärillä. Pyysin useasti, että turvakodissa pitäisi olla traumatisoituneiden lasten kanssa työskentelyyn erikoistunut henkilö tai edes lastenhoitaja, joka voisi katsoa lasten perään keskustellessani äitien kanssa.

Ei mainintaa edes työtodistuksessa

Malla-hankkeen osalta Franco sanoo käyneensä vain muutamissa palavereissa ja koonneensa pyynnöstä tietoja turvakodin asiakkaiden ja heidän lastensa lukumäärästä.

- Vasta vuotta myöhemmin sain tietää, että puolet palkastani tuli Malla-projektista. Kukaan ei ollut kertonut siitä. Olin todella yllättynyt, koska työni oli muualla.

Franco sanoo törmänneensä erikoiseen tilanteeseen viime vuoden loppupuolella.

- Näin eräässä huoneessa minulle tuntemattoman henkilön. Hän kertoi kirjoittavansa jonkinlaista raporttia Malla-työstä. Olin ihmeissäni. Miksi minä en lainkaan tunne hankkeesta kirjoittavaa henkilöä, jos minun kuitenkin pitäisi olla mukana projektissa?

Erikoista on sekin, että Francon työtodistuksessa ei mainita sanallakaan koko Malla-hanketta. Hän jätti järjestön viime vuoden lopussa.

- Pääsyyt olivat julkisen rahan käyttö ja se, miten työntekijöitä kohdeltiin.

Toiminnanjohtaja kiistää epäselvyydet

Työntekijöiden kertomusten mukaan liitossa raha-asiat ovat tiukasti toiminnanjohtaja Reet Nurmen käsissä.

Nurmi puolestaan arvelee, että syytökset liittyvät niitä esittäneiden henkilöiden omiin kykyihin, persoonallisuuteen tai puutteelliseen kielitaitoon.

- On aika surullista, että työntekijä lähtee talosta ja kehuskelee sitten entisiä kollegoita siitä, että he eivät ole toteuttaneet sitä, mikä olisi heille kuulunut, Nurmi pohdiskelee.

Projektin rahoista palkkaa saanut henkilö itse sanoo, ettei ole tehnyt sitä projektin työtä. Miten tämä on mahdollista?

- Kyllä Franco on tehnyt lapsityötä. Ehkä hän nyt sitten jälkikäteen katsoo, että ei ole siinä onnistunut? Kyllä hän teki 50 prosenttia työtä turvakodilla ja muuten osallistui tähän kehittämistyöhön.

Hetkeä myöhemmin Nurmi korostaa, että lapsityön sijaan Mallassa kyse onkin äitien kanssa turvakodissa tehtävästä työstä ja sitä kautta äitiyden vahvistamisesta.

Mutta eikö sitä työtä tehdä turvakodissa joka tapauksessa?

- Kyllä tehdään. Se koko toiminta kuuluu vuorokausihintaan ja meillä ei ole ollut mahdollisuutta tarjota erikoistuneempaa työtä. Emme ole saaneet siihen mitään lisäresurssia. Hakemuksiamme ei ole hyväksytty, koska se turvakoti on maksullista toimintaa. Ne vuorokausimaksut eivät lähellekään kata turvakodin kaikkia kuluja.

Tästä tulee nyt sellainen vaikutelma, että te käytätte projektiin tarkoitettuja rahoja turvakodin perustoiminnan rahoittamiseen. Onko tästä kysymys?

- Ei, me emme käytä näitä rahoja kulujen kattamiseen, Nurmi kiistää.

Edellinen tarkastus 2010

Toiminnanjohtajan vastauksista on vaikea ottaa selvää. Jatkossa järjestön pitää kuitenkin selvittää avustusten käyttöä Raha-automaattiyhdistykselle.

Valvontapäällikkö Kristian Seemerin mukaan edellisestä tarkastuskäynnistä vuonna 2010 yhdistys selvisi puhtain paperein. Tarkastus tehtiin tuolloin nimettömän vinkin perusteella.

- Silloin ei käynyt ilmi mitään sellaista, johon olisi pitänyt puuttua. Tämän takia tehdään nyt seurantakäynti. Mikäli nousee uutta esille, teemme tarpeen mukaan uusia mahdollisia tarkastuskäyntejä, Seemer selittää.

Yhdistykseltä on jo pyydetty tarkempaa kirjallisia selvityksiä. Yhdistyksen tiloissa RAY:n edustajat aikovat vierailla jo kesäkuun aikana.

Hallituksen puheenjohtaja: Selvitämme epäilyt

MTV3 tavoitti liiton puheenjohtajan Nasima Razmyarin puhelimitse eilen illalla. Hän oli yllättynyt yhteydenotosta.

- Milloin tällainen juttu on tulossa? Eikö teidän kannattaisi soittaa toiminnanjohtajalle?

Razmyar harmittelee sitä, että toiminnanjohtaja ei ole informoinut häntä asiasta. Puheenjohtaja sanoo olevansa kuitenkin tietoinen RAY:n tulevasta tarkastuksesta ja vakuuttaa, että mahdolliset epäselvyydet otetaan vakavasti.

- Katsomme nyt Raha-automaattiyhdistyksen selvityksen ja pohdimme sitten jatkoa.

Katso RAY:n Janne Jalavan haastattelu (Huomenta Suomi 15.6.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.