Luulitko, että rakkaus on kiinni ulkonäöstä? Kuinka väärässä oletkaan

Joskus sairastuminen tai onnettomuus voivat tuoda mukanaan radikaalejakin ulkonäkömuutoksia. Kuinka suurta osaa ulkonäkö oikein näyttelee parisuhteessa?

"Tosirakkaus voitti!" Kun uutisoimme pariskunnasta, jonka toinen osapuoli sai näkyvät vammat tulipalossa, monet ihailivat sitä, ettei mies hylännyt pahasti palanutta kumppaniaan – ja kritisoivat samalla sitä, kuinka ulkonäkökeskeisiä ihmiset ovat nykypäivänä.

Miksi tällaiset selviytymistarinat herättävät meissä niin paljon tunteita?

– Luulen, että kun ihmiset lukevat näitä tarinoita, samaistuminen tapahtuu paljolti itsen kautta: pystyisinkö toimimaan noin, jos kävisi näin? parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta pohtii.

Ranta muistuttaa, ettei kumppanin ulkokuorella ole niinkään väliä, jos parisuhteessa on kuin onkin rakkautta.

– Rakkaudesta toiseen olemme valmiita auttamaan ja tukemaan häntä. Eihän se rakkaus miksikään muutu, vaikka meiltä esimerkiksi tipahtaisi rinta pois rintaleikkauksessa, Ranta kuvailee.

– Uskon, että jos kysyisimme rakastavalta kumppanilta, miten hän oikein toimisi, jos omalle kumppanille kävisi jotain tämänkaltaista, hän ei heti ensimmäisenä sanoisi eroavansa saman tien. Se on hyvin vaikea ajatus.

Kuinka tärkeää ulkonäkö on?

Entä, jos kumppanin ulkonäkö muuttuu radikaalisti sairastumisen tai onnettomuuden myötä? Olemmeko me erittäin ulkonäkökeskeisiä?

– En edes muista, että olisin koskaan kuullut, että kumppanista olisi tullut vastenmielinen. Plastiikkakirurgialla pystytään nykyään korjaamaan monia fyysisiä vammoja, Ranta pohtii.

Ajatus siitä, että olemme hirveän ulkonäkökeskeisiä, ei loppujen lopuksi pidä seksuaaliterapeutin mukaan paikkaansa.

– Ihmiset, jotka pohtivat tällaisia, ovat usein niitä, jotka painivat omien ulkonäkökysymysten kanssa – myös huikean kauniitkin ihmiset, Ranta muistuttaa.

– Kulkekaapa silmät auki Suomen kesässä: kun te katsotte  pariskuntia, jotka näyttävät rakastuneilta – kaiken ikäiset ja näköiset ja kokoiset – ei siellä ole kiiltokuvia, mitä näemme leffoissa, Hollywood-maailmassa – ja onneksi niin.

Lue myös:

    Uusimmat