Luottamus rakentamiseen vajosi EU:n alimmaksi – huonoja enteitä myös työttömyyden kehityksestä

Kauhajoella talotehdas irtisanoi kaikki työntekijänsä: "Tältä alalta ei töitä löydy" 2:12
Katso video: Näin rakennusalan kriisi iskee talotehdas Älvsbyhyn

Kuluttajien luottamus heikkeni syyskuussa verrattuna heinä- ja elokuuhun, kertoo Tilastokeskus. Odotukset työttömyyden kehityksestä synkkenivät tuntuvasti ja ajankohtaa pidetään edelleen erittäin epäedullisena kestotavaroiden ostamiselle. Kuluttajista 60 prosenttia odotti työttömyyden lisääntyvän tulevan vuoden aikana.

Kyselyyn vastanneista kuluttajista 70 prosenttia arvioi, että Suomen taloustilanne on nyt huonompi kuin vuosi sitten ja vain viisi prosenttia piti sitä parempana. Vain 18 prosenttia uskoi, että Suomen taloustilanne paranee seuraavan vuoden aikana ja 43 prosenttia arvioi sen heikkenevän.

Myös omaa taloutta koskevat arviot olivat synkänpuoleisia. 31 prosenttia kuluttajista arvioi, että heidän oma taloutensa on heikompi kuin vuosi sitten. 21 prosenttia arvioi sen vahvemmaksi.

Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli –11,5, kun se elokuussa oli –8 ja heinäkuussa –8,8. Luottamus on toisaalta parantunut vuodentakaiseen verrattuna, jolloin lukema oli –18,3.

Isojen hankintojen tekeminen ei kuluttajia juuri kiinnostanut. Syyskuussa 45 prosenttia kuluttajista arvioi vähentävänsä rahankäyttöään kestokulutustavaroihin seuraavan vuoden aikana. Auton ostoa suunniteltiin hieman vähemmän kuin normaalisti ja asunnon ostoa kaavailevien määrä pysyi hyvin matalana, samalla tasolla kuin 20 vuotta sitten.

Yrityksillä kahden vuoden alamäki

Suunta oli alaspäin myös EK:n luottamusindikaattorissa. Vähittäiskaupassa luottamus pysyi ennallaan, muilla päätoimialoilla suunta oli alaspäin. Rakentamisessa luottamus oli jo elokuussa EU:n heikointa, mutta on sen jälkeen laskenut vielä lisää.

– Syyskuussa tultiin laajalla rintamalla alaspäin. Elokuussa luottamuksen pysähtyminen jäi siis väliaikaiseksi. Suomessa yritysten luottamus on laskenut nyt jo lähes kahden vuoden ajan. Selvää on, että tästä laskusuhdanteesta ei tulla ulos nopeasti, EK:n johtaja Sami Pakarinen sanoi tiedotteessa.

Pakarisen mukaan nähtävissä on huonompia aikoja työllisyyden kannalta, kun paljon työllistävien alojen tahti alkaa hiljentyä.

Kysyntä pysyy vaimeana, kun epävarmuus korkotasosta on suurta. Se heijastuu sekä yritysten että kotitalouksien investointimahdollisuuksiin.

Rakentamisessa luottamusta kuvaava saldoluku vajosi lukemaan –36, kun toimialan pitkän aikavälin keskiarvo on –7.

Pakarisen mukaan tulevaisuus ei silti ole sysimusta.

– Vaikka viimeisimpien luottamusindikaattoritietojen perusteella lyhyellä aikavälillä Suomen talouden kuva on heikentymässä, on pidemmän aikavälin näkymät kuitenkin myönteiset. Tulevien kuukausien aikana kannattaa silti muistaa, että kriisi on myös aina mahdollisuus uudistua, hän vakuutti.

Näin Jukkatalosta painostettiin maksamaan laskuja ennen firman konkurssia 1:04
Näin Jukkatalosta painostettiin maksamaan laskuja ennen firman konkurssia

Katso minuutin uutiset tiistailta:  Naisten työllisyys noussut, rakennusteollisuuden ahdinko syvenee

Naisten työllisyys noussut, rakennusteollisuuden ahdinko syvenee 1:19

Rakennusliikeitä menee konkurssiin kuin sieniä sateella. Mikä on tulevaisuus? 3:13
Rakennusliikkeitä menee konkurssiin kuin sieniä sateella. Mikä on tulevaisuus?

Lue myös:

    Uusimmat