Veli-Matti sai pysäyttävän viestin vaimoltaan kesken työpäivän – rakennusfirman konkurssi jätti perheen oman onnensa nojaan

Näin Jukkatalosta painostettiin maksamaan laskuja ennen firman konkurssia 1:04
Veli-Matti ja Janica kertovat: Näin Jukkatalosta painostettiin maksamaan laskuja ennen firman konkurssia.

Kymmeniä asiakkaita on jäänyt pulaan keskeneräisien rakennushankkeidensa kanssa talovalmistaja Jukkatalon jouduttua konkurssiin. Porvoolainen pariskunta kertoo maksaneensa juuri ennen konkurssia  kymmenien tuhansien eurojen laskun rakennusmateriaaleista. 

Lisää aiheesta Asian ytimessä -ohjelmassa MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa tänään kello 21.

Useat MTV Uutisten tavoittamat rakentajat kertovat painostuksesta laskujen etupainotteiseen maksamiseen yhtiön taholta.

Uutta kotiaan Porvooseen rakennuttaneet kolmen lapsen vanhemmat Veli-Matti Vilén ja Janica Hakku-Vilén uskoivat tehneensä hyvän valinnan. Kasvaneen perheen myötä oli aika muuttaa tilavampaan kotiin, mutta apuja talon rakentamisessa tarvittiin. He päätyivät viime syksynä tilaamaan Jukkatalolta niin sanotun Sisusta itse -talopaketin. 

Jukkatalo kertoo verkkosivuillaan tekevänsä kyseisessä paketissa "talon viimeistä pintaa vaille valmiiksi". Veli-Matin ja Janican tehtävänä olisi ainoastaan huolehtia sisämateriaaleista ja -pinnoituksista.

– Piti päästä vähän helpommalla, Janica kuvailee keskiviikon Asian ytimessä -ohjelman jaksossa. 

Idyllinen 160-neliöinen omakotitalo neljällä makuuhuoneella, kodinhoitohuoneella ja saunalla on jäänyt ainakin toistaiseksi haaveeksi. Elokuun lopulla konkurssiin asetettu Jukkatalo jätti toimittamatta pariskunnan mukaan muun muassa kaikki talon sähkökalusteet, älykotijärjestelmän laitteet, viemäröinnit, wc-pöntöt sekä ilmanvaihtoventtiilit. 

"Siinä vaiheessa olisi varmaan pitänyt tajuta"

Laskun kyseisistä tarvikkeista he kuitenkin maksoivat jo heinä-elokuun vaihteessa. Veli-Matti kertoo, että rakentajalla oli voimakas tahto saada maksut tarvikkeista etukäteen. 

Viimeistä 50 000 – 60 000 euron laskua pariskuntaa painostettiin maksamaan nopeasti. 

– Kyllä sieltä aika suorasanaisesti sanottiin, että hei, nämä pitää nyt maksaa, Veli-Matti muistelee.

Hän toteaa, että kesän aikana Jukkatalon toiminnassa oli näin jälkikäteen ajateltuna epäilyttäviäkin piirteitä. Veli-Matti ja Janica olivat pyytäneet sähköjen asentamista piharakennukseen pintojen valmistuttua.

– Mutta ketään ei koskaan tullut. Olisi ehkä pitänyt ennen toiseksi viimeisimmän laskun maksamista lyödä vähän jarrua, kun meillä ei ollut läheskään kaikkia tavaroita eikä töitä tehtynä, kertoo Janica Hakku-Vilén.

Tarvikkeiden toimittaminen päättyi kokonaan Jukkatalon konkurssin myötä. 

– Sieltä tuli tieto, että joidenkin keskeneräisiä projekteja tullaan edistämään ja joidenkin ei, Janica sanoo.

– Sitten meni 3-4 päivää, niin kohteen työpäällikkö ilmoitti puhelimessa, että Jukkatalo ei tule edistämään meidän hanketta, Veli-Matti täydentää.

Nyt edessä on samojen töiden tilaaminen uudestaan, mutta pariskunta ei usko näkevänsä menettämiään rahoja enää. 

– Mutta ollaan päätetty, että koti tehdään valmiiksi, kun tähän ollaan lähdetty. Kyllä se koti valmiiksi saadaan, Janica vakuuttaa.

Konkurssi selvisi uutisista

Viime aikojen rakennusalan ahdingon vanavedessä myös Jukkatalolle raaka-aineiden hintojen nousu oli lopulta liikaa. Viime vuonna yhtiö teki tappiota 4,6 miljoonaa euroa. 

Konkurssia Veli-Matti ja Janica eivät kuitenkaan osanneet odottaa. Veli-Matille on jäänyt kirkkaana mieleen epätodellinen tilanne, kun sai kuulla käänteestä kotitalon rakennusprojektissa. 

– Janica laittoi minulle viestin, että Jukkatalo on mennyt konkurssiin. 

Aluksi Veli-Matti kuittasi viestin töidensä ohessa huumorilla. 

– Sitten kun lopetin, soitin, että mikä juttu tämä on. 

Janica kehotti katsomaan uutisia. 

– Ei pidä paikkaansa… Ei sitä uskonut todeksi, ei se voi olla näin. Miten se nyt yhtäkkiä näin voi mennä, Veli-Matti muistelee tuntemuksiaan. 

Jukkatalon toimitusjohtaja Ilkka Sydänmetsä on julkisuudessa vakuuttanut, että kaikki rakennusvarusteet on toimitettu asiakkaille, jotka ovat niistä maksaneet. 

– Kun luin sen sitaatin jostakin lehdestä, ajattelin, että tämä ei voi mitenkään pitää paikkaansa, Janica sanoo.

– Se oli ihan pöyristyttävää, että miten hän kehtaa sanoa tuollaista.

"Pahoittelen, että ryssimme"

Jukkatalojen toimitusjohtaja Ilkka Sydänmetsä kieltäytyi Asian ytimessä -ohjelman haastattelusta, mutta vastasi sähköpostitse, että pitää ajatusta maksujen etupainotteisuudesta vieraana.

–Jukkatalon työpäällikkö on jossain tapauksessa edellyttänyt asiakkaalta rästiin jääneen maksun suorittamista ennen töiden jatkamista, mutta en keksi tilannetta jossa olisi vaadittu asiakasta maksamaan merkittävää ennakkomaksua projektin aikana.

Hän kuitenkin myöntää, että konkurssipesään jäi saatavia tavarantoimittajien ja urakoitsijoiden lisäksi myös asiakkailta.

– Pahoittelen, että Jukkatalon johdossa ryssimme yhtiön johtamisen niin pahasti, ettei mokien korjaamiseen enää rahat riittäneet ja tästä joutuvat nyt syyttömät tahot kärsimään, hän toteaa viestissään.

Asiakkaat sopivat keskeneräisistä hankkeistaan nyt konkurssipesän kanssa. Sydänmetsä jatkaa PTR Forest -konsernin johdossa, jonka omistuksessa ovat muun muassa Jukkatalon suurelementtihallit.

Alta voit katsoa koko minidokumentin "Unelma uudesta kodista". Kaikki Asian ytimessä -jaksot ja minidokumentit on katsottavissa MTV Katsomosta

Haave uudesta talosta 6:37
Katso minidokumentti: Jukkatalon konkurssi

Lue myös:

    Uusimmat