Luonnonmukaisesti viljelty ruoka sisältää enemmän ravintoaineita ja on tavanomaisesti tuotettua ruokaa turvallisempaa, sanotaan brittiläisen Soil Association -järjestön kokoamassa raportissa. Soil Associationin maanantaina julkaisemaan raporttiin on koottu tuloksia 400 eri tutkimuksesta, jotka koskevat luomuruuan turvallisuutta, ravintoainepitoisuutta ja vaikutuksia ihmisten ja eläinten terveyteen. Raportin johtopäätöksissä huomautetaan, että luomutuotantoa olisi kiireesti tutkittava lisää, jotta sen vaikutuksista ruuan terveellisyyteen ja kasvien hyvinvointiin saataisiin lisää tietoa.
Soil Associationin mukaan uusi raportti on ristiriidassa tähänastisen näkemyksen kanssa, jossa luomuruuoan ravintoainesisällön on väitetty vastaavan tavanomaisen ruuan ravintoainesisältöä. Raporttiin koottujen tutkimusten mukaan luomu sisältää tavanomaista enemmän C-vitamiinia, kivennäis- ja hivenaineita sekä eräitä kasviravinteita, joilla voi olla merkitystä syövän hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Lisäksi luomukasvisten kuiva-ainepitoisuus on tavallista suurempi, eli ne sisältävät vähemmän vettä ja enemmän "itse tavaraa".
Soil Association on Iso-Britannian johtava luomuorganisaatio, joka pyrkii edistämään luonnonmukaista tuotantoa mm. tuottamalla tutkimustietoa, järjestämällä luomu-aiheisia kampanjoita ja ylläpitämällä sertifioitua luomu-merkkiä.
Vihannesten ja hedelmien ravintoainepitoisuudet ovat laskeneet
Riittävällä ravintoaineiden saannilla on oleellinen merkitys ihmisten terveydelle. Vaikka länsimainen ruokavalio on nykyään monipuolisempi kuin koskaan aikaisemmin, ovat ravintoainepuutokset ja monet niistä aiheutuvat terveysongelmat yleisiä. Virallisten tutkimustulosten mukaan vihannesten ja hedelmien kivennäisainepitoisuudet ovat laskeneet viimeisten vuosikymmenten aikana. Soil Association uskoo, että viljelytekniikalla on ratkaiseva merkitys vitamiinien, kivennäisaineiden ja muiden ravintoaineiden pitoisuuksissa, mutta myöntää, että lisää tutkimusta aiheesta tarvitaan.
