Luomuruoka on sittenkin terveellisempää

Luonnonmukaisesti viljelty ruoka sisältää enemmän ravintoaineita ja on tavanomaisesti tuotettua ruokaa turvallisempaa, sanotaan brittiläisen Soil Association -järjestön kokoamassa raportissa. Soil Associationin maanantaina julkaisemaan raporttiin on koottu tuloksia 400 eri tutkimuksesta, jotka koskevat luomuruuan turvallisuutta, ravintoainepitoisuutta ja vaikutuksia ihmisten ja eläinten terveyteen. Raportin johtopäätöksissä huomautetaan, että luomutuotantoa olisi kiireesti tutkittava lisää, jotta sen vaikutuksista ruuan terveellisyyteen ja kasvien hyvinvointiin saataisiin lisää tietoa.

Soil Associationin mukaan uusi raportti on ristiriidassa tähänastisen näkemyksen kanssa, jossa luomuruuoan ravintoainesisällön on väitetty vastaavan tavanomaisen ruuan ravintoainesisältöä. Raporttiin koottujen tutkimusten mukaan luomu sisältää tavanomaista enemmän C-vitamiinia, kivennäis- ja hivenaineita sekä eräitä kasviravinteita, joilla voi olla merkitystä syövän hoidossa ja ennaltaehkäisyssä. Lisäksi luomukasvisten kuiva-ainepitoisuus on tavallista suurempi, eli ne sisältävät vähemmän vettä ja enemmän "itse tavaraa".

Soil Association on Iso-Britannian johtava luomuorganisaatio, joka pyrkii edistämään luonnonmukaista tuotantoa mm. tuottamalla tutkimustietoa, järjestämällä luomu-aiheisia kampanjoita ja ylläpitämällä sertifioitua luomu-merkkiä.

Vihannesten ja hedelmien ravintoainepitoisuudet ovat laskeneet

Riittävällä ravintoaineiden saannilla on oleellinen merkitys ihmisten terveydelle. Vaikka länsimainen ruokavalio on nykyään monipuolisempi kuin koskaan aikaisemmin, ovat ravintoainepuutokset ja monet niistä aiheutuvat terveysongelmat yleisiä. Virallisten tutkimustulosten mukaan vihannesten ja hedelmien kivennäisainepitoisuudet ovat laskeneet viimeisten vuosikymmenten aikana. Soil Association uskoo, että viljelytekniikalla on ratkaiseva merkitys vitamiinien, kivennäisaineiden ja muiden ravintoaineiden pitoisuuksissa, mutta myöntää, että lisää tutkimusta aiheesta tarvitaan.

Myös kasvit itse hyötyvät korkeammista ravintoainepitoisuuksista, sillä ravintoaineet parantavat kasvien suojaa tuholaisia ja tauteja vastaan. Ruokintakokeissa luomuruokittujen eläinten havaittiin kasvavan nopeammin, pysyvän terveempinä sekä toipuvan nopeammin sairauksista. Luomun vaikutuksista ihmisten terveyteen on vasta hyvin vähän tutkimustuloksia. Alustavia viitteitä luomun positiivisista terveysvaikutuksista ihmisille on saatu esimerkiksi koskien sikiönkehitystä ja miesten hedelmällisyyttä.

Luomussa vähemmän torjunta-ainejäämiä ja nitraattia

Soil Association perustelee luomuruuan parempaa turvallisuutta merkittävästi pienemmillä torjunta-ainejäämillä, pienemmillä nitraattipitoisuuksilla, geenimuunneltujen organismien käyttökiellolla sekä antibioottien ja lisäaineiden käytön rajoittamisella.

Luonnonmukaisessa viljelyssä torjunta-aineiden käyttö on lähes kokonaan kielletty. Tämän seurauksena jäämiä ei luomu-ruuassa juuri ole. Sen sijaan tavanomaisesti viljelty ruoka sisältää Soil Associationin mukaan runsaasti erilaisia torjunta-ainejäämiä, joiden yhteisvaikutuksella pelätään olevan ennalta-arvaamattomia terveyshaittoja. Englannin hallituksen tekemässä testissä yhdeksästä kymmenestä tavanomaisesti viljellystä vihanneksesta löytyi useampaa kuin yhtä torjunta-ainetta ja tutkituista salaattieristä löytyi jäämiä jopa seitsemästä eri torjunta-aineesta.

Soil Associationin mukaan luonnonmukaisesti tuotetuista vihanneksista on löydetty myös pienempiä nitraattipitoisuuksia. Nitraatin saanti on katsottu ongelmaksi etenkin pikkulapsille, joilla turvalliset saantimäärät ylittyvät pienen ruumiinpainon vuoksi helposti. Nitraatti on tunnetusti syöpävaarallinen yhdiste, jonka haitallisia vaikutuksia voi pienentää nauttimalla runsaasti C-vitamiinia.

Luomu on lupaus vähemmistä lisäaineista

Luomuruuassa lisäaineiden käyttöä on rajoitettu voimakkaasti. Soil Associationin raportissa muistutetaan, että joidenkin lisäaineiden saanti on yhdistetty allergioihin, päänsärkyyn, astmaan, kasvun hidastumiseen, lasten ylivilkkauteen, sydänkohtauksiin ja osteoporoosiin. Lisäainekielto koskee lähinnä prosessoituja luomutuotteita, sillä EU:ssa lisäaineiden käyttö tuoretuotteissa on lähes kokonaan kielletty.

Yhdistys suositteleekin valitsemaan luomua mahdollisimman usein, jos haluaa lisätä kivennäisaineiden, C-vitamiinin ja antioksidanttisten kasviravinteiden saantia, mutta samalla välttää torjunta-ainejäämiä, nitraattia, lisäaineita ja GMO:ta.

Soil Associationin maksullista raporttia, Organic Farming, Food Quality and Human Health voi tilata yhdistyksen internet-sivuilta (www.soilassociation.org).

(Finfood)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja