Luo parvekkeestasi pieni ja suojaisa viherkeidas

Yksityisyyttä kaipaavalle kerrostaloasujalle parveke voi tarjota rauhoittavan tilan. Sopivia kasveja ja suojia käyttämällä pienestäkin parvekkeesta pystyy rakentamaan suojaisan sopen.

Ruukuilla, amppeleilla ja puilla betonisesta parvekkeestakin pystyy loihtimaan vihreän keitaan. Vihertaikurit Oy:n puutarhuri Matleena Konttila neuvoo sijoittamaan amppeleita pitkin parveketta eikä laittamaan niitä vain yhteen kohtaan. Koukkua ei tarvitse porata aina kattoon vaan esimerkiksi siirrettävillä telineillä amppeleiden paikkaa voi vaihdella.

Silmänkorkeudella riippuvat amppelit rakentavat sekä näkösuojaa että kerroksellisuutta yhdessä ruukkujen kanssa. Parvekkeella menestyvät hyvin erilaiset kesäkukat, joita voi laittaa sekä ruukkuihin että parvekelaatikoihin. Myös yksivuotiset köynnökset sopivat parvekkeelle, mutta niiden kasvua pitää hillitä niin, etteivät köynnökset karkaa naapureiden alueelle.

Tuijan vihreys kestää jouluun saakka

Puut tuovat oman säväyksensä parvekkeelle ja takaavat perusvihreyden kukkien vastakohdaksi. Konttilan mukaan sopivia puita tai rungollisia pensaita ovat esimerkiksi hernepuu ja syreeni sekä tuija. Puille voi rakentaa painekyllästetystä puusta laatikoita, joissa ne viihtyvät hyvin. Konttila sanoo, että kesällä ostettu tuija voi kestää parvekkeella aina talveen saakka, jolloin siihen voi ripustaa jouluvalot.

Lasitetulla parvekkeella ympärivuotisten kasvien kasvattaminen on hankalaa mutta jos parveke on lasittamaton, voi lumen antaa sataa monivuotisten kasvien päälle. Konttila kuitenkin muistuttaa, että lasitetuiltakin parvekkeilta ruukut voi siirtää talveksi kellareihin.

– Kaikkea mitä haluaa, kannattaa kokeilla. Yksi- ja monivuotiset kasvit ovat kuitenkin lähes samanhintaisia, kannustaa puutarhuri.

Viherkasvien lisäksi parveketta voi suojata markiiisilla, mutta siihen tarvitsee taloyhtiön luvan. Viihtyisyyttä kasvien lisäksi voi luoda näppärillä kalusteilla, kuten taittuvilla puutarhakalusteilla ja vaikkapa riippukeinulla.

Kuvat: Lehtikuva, Colourbox

MTV3 / Mari Mäkinen

Lue myös:

    Uusimmat