Luksus-Lexus ratsattiin Japanissa – jäljet johtivatkin Pohjois-Korean johtajaan

Putin ja Kim nauttivat avaruuskeskuksessa herkkuaterian – aikooko Venäjä salaa tukea Pohjois-Korean ohjusohjelmaa? 2:15
Putin ja Kim tapasivat Venäjällä – ojensiko Putin auttavan käden Kimin ohjusohjelmalle?

Japanissa ratsattiin ylellisyysauto. Asiantuntijan mukaan jäljet johtavat Pohjois-Korean johtajaan.

Japanilaismediat kertovat viranomaisten pysäyttäneen 7. joulukuuta 65 000 euron arvoisen Lexus-luksusauton salakuljetuksen Pohjois-Koreaan.

Salakuljetusyritys paljastui ratsiassa, joka tehtiin auton jälleenmyyjän pääkonttoriin Chiban kaupungissa.

Paikallismedioiden mukaan jälleenmyyjän suunnitelmana oli ollut kuljettaa auto Bangladeshin kautta Pohjois-Koreaan.

Jälleenmyyjä taas väitti viranomaisille, että auton lopullinen määränpää olisi Singapore.

Pohjois-Koreaa on kuritettu pakotteilla jo vuosia. Pakotteet rajoittavat ajoneuvojen kauppaa maahan.

"Hänen porukkansa tietää, mistä hän pitää"

Yhdysvaltalaismedia Newsweekin haastattelema, voittoa tavoittelemattoman kansalliseen turvallisuuteen ja demokratian puolustamiseen keskittyvä tutkimuslaitos FDD (Foundation for Defense of Democracies) kertoo, että vastaavat tapaukset ovat entuudestaan tuttuja ja jäljet johtanevat Kim Jong-uniin, jonka tiedetään rakastavan luksustuotteita ja kalliita autoja.

– Se ei ehkä ole Kimille suoraan, mutta hänen porukkansa tietää, mistä hän pitää ja mistä eliitti pitää, Anthony Rugierro FDD:stä kertoo.

Rugierron mukaan vastaavien salakuljetusten taustalla on järjestely, johon osallistuvat lukuisat ulkomaalaiset yritykset sekä pankit ja yksityishenkilöt, jotka tukevat Pohjois-Koreaa.

– Pohjois-Korea tuo ylellisyystuotteita käyttäen rahaa, joka on ansaittu pakotteiden kiertämisellä, eivätkä he käytä niitä rahoja Kimin hallinnosta kärsivien pohjoiskorealaisten hyväksi.

Pakotteiden kierto edistää Kimin ydinaseprioriteetteja

Rugierron mukaan on hyvä kysymys, miten Pohjois-Korean pakotteiden kiertäminen saadaan tulevaisuudessa kuriin, kun maalla on kyky saada tuloja kepulikonstein.

Hän nostaa esille esimerkiksi kryptovaluutoiden hakkeroinnin, varastamisen ja sitä kautta rahanpesun, joita Pohjois-Korea tiedettävästi tekee.

– Bidenin hallinnon on iskettävä Kimin hallinnon tuloihin, ettei hänellä ole tarpeeksi varaa strategisiin prioriteetteihinsa, mukaan lukien ydinaseet, ballistiset ohjukset, eliitti, ylellisyystuotteet ja armeija.

Pohjois-Korea ja Venäjä ovat lähentyneet toisiaan Ukrainan sodan aikana. Kim ja Venäjän presidentti Vladimir Putin ovat ilmaisseet kiinnostuksensa aseelliseen yhteistyöhön toistensa kanssa.

Lähde: Newsweek.

Lue myös:

    Uusimmat