Lukijat tyrmäävät hoivarobotit – ”Vanhuksia ei voi hoitaa kuin kanoja tai lehmiä”

Vanhuksia hoitavat robotit saivat monilta Studio55.fin lukijakyselyyn vastanneilta täystyrmäyksen.

Ihmisiä huolestuttivat esimerkiksi robottien mahdolliset toimintahäiriöt, vaikutukset työllisyyteen ja yleinen epäinhimillisyys.

Työt ihmisille

Mielestäni robotteja ei pitäisi päästää hoitamaan vanhuksia, sillä se vähentäisi työpaikkoja.

Meillä on jo paljon muista maista tulleita hoitotyöhön sopivia ihmisiä. Palkkaa he tarvitsevat toki, mutta onhan ihminen aina parempi kuin kone. En haluaisi olla robotin hoitamana, jos ja kun elän niin kauan, että joudun hoitokotiin. Mistä tämä robotti oikein tuli, siitäkö ettei tämän päivän hoitajiksi valmistuvat enää jaksaisi hoitaa vanhoja, haisevia ihmisiä? Mihin tässä yhteiskunnassa heitetään inhimillisyys?

En missään nimessä. Kyllä siinä vanhaa ihmistä aliarvioidaan. Miksi ei työttömiä velvoiteta seurustelemaan tai vaikkapa ulkoiluttamaan vanhuksia sitä korvausta vastaan, minkä valtio maksaa. Tympii ajatuskin siitä, että joutuisi seurustelemaan ropotin kanssa.

Mihin katoaa hoitajat ja inhimillisyys jos on rahaa kuitenkin on palkata ropotti. Nyt on jo niin paljon nuoria hoitajia pätkittäisissä töissä, se ei paljon kannusta eikä heillä riitä rahat sellaiseen.

En haluaisi robottien edes siivoavan – ihmiset tarvitsevat työtä!

Teknisen laitteen valta pelottaa

Kyllä päästäisin, mutta en koskaan valvomatta. Tulevaisuudessa robotit ovat kehittyneitä ja voisivat jopa ”hallita” vanhuksia, jolloin tulee olla joku ihminen myös läsnä.

Entä jos robottiin tulee vika ja se sekoaisi, eikö se olisi vaaraksi myös vanhuksille.

Kuka takaa, ettei koneihmiselle satu erehdyksiä, kun meille oikeille ihmisillekin tulee inhimillisiä erehdyksiä? Onhan robotti ihmisen suunnittelema.

Entä jos ihminen kuolee, jos robotti on väärin asennettu?

En päästä, ne ottaa vallan ihmisiltä!

Pelottava tulevaisuudenkuva. Onkohan siinä eutanasiapainikekin, jolla ihminen voi poistaa itsensä elävien kirjoista?

Pientä epäilystä herättää se, pystyykö robotti olemaan hellävarainen esim. reumaatikon auttamisessa.

Robotti vanhusten nostajana olisi aika hurja juttu. Itse saisin sydänkohtauksen välittömästi, kun sellainen yrittäisi tarttua minuun kiinni. Ja mitä jos veto loppuu juuri noston puolivälissä? Siinä sitten mummo roikkuu kuin perunasäkki ties kuinka monta tuntia. Tai romahtaa rytinällä lattialle.

”Vanhuksia ei voi hoitaa kuin kanoja tai lehmiä”

Ei voi pahemmin meitä vanhuksia loukata kuin tuomalla robotit hoitamaan. Sanoudun täysin irti siitä ja hoitotestamentissani olen tuonut ilmi sen selvästi.

Vanhuksia ei voi hoitaa kuin kanoja tai lehmiä. Vanhukset kyllä ymmärtävät, aistivat ja kokevat inhimillisen lämmön ja todellisen välittämisen. Ihmisyys ja inhimillisyys ovat arvoja, joita ei voi koneilla korvata. Aivot ottavat vastaan rakkautta silloinkin, kun ollaan elämän loppusuoralla.

Ei missään tapauksessa robotti sovi ihmisten hoitoon. Se sopii navettoihin ja teollisuuteen.

Haluaisitko, että robotin kylmät tekokädet hoitavat sinua silloin, kun tarvitset ja kaipaat kosketusta hoitotilanteessa

Robotit eivät osaa antaa lämpöä ja myötätuntoa, jota hoitotyössä tarvitaan. Tosin tätä taitoa eivät kaikki ihmisetkään osaa. Mutta ihminen ihmiselle, tämä on tärkeä osa hoitoa. Ei kone ihmiselle.

Vanhus haluaa lämmintä kosketusta. Vuorovaikutusta ja tarvittaessa keskusteluja, lohdutustakin. Osaako robotti silittää hiuksiani, nauraa leikin laskuilleni. Miten suhtautuu huoliini ja toiveisiini? Kyllä en usko siihen sen kykenevän. Tarvitsen vanhuudessa empatiaa, en kylmää kosketusta. Miten vaipanvaihto? Ajatus robotista on epäilyttävä ja tuntuu jopa pelottavalta.

Minä en ainakaan haluaisi robottia hoitajakseni, vaan ihan selvästi puhuvan ihmisen, jonka kieltä ymmärrän ja joka ymmärtää sen mitä minä hänelle puhun.

Ei robotteja hoitoalalle! Ihmiskunnan on mietittävä ja asetettava arvomaailmansa uudelleen, vain ihminen voi aidosti kohdata toisen ihmisen.

Tekoäly ei voi korvata maalaisjärkeä.

Kauhistuttaa! Epäinhimillistä!

Ei tunnu hyvältä lainkaan. Kyllä vanhukset ja ikäihmiset tarvitsevat toisen ihmisen lämmintä ja auttavaa kättä, iloisia kasvoja ja kunnioittavasti puhuvaa suuta sekä kuuntelevia korvia elääkseen hyvää elämää.

Siinä loppuisi viimeinenkin inhimillisyys.

Ei missään tapauksessa. Lemmikkirobotitkin ovat ikäihmisten aliarvioimista. Naurettavaa.

Vanhukset ovat veronsa yhteiskunnalle maksaneet, heillä on oikeus turvattuun vanhuuteen ja ihmishoitajiin. Monilla vanhuksilla ihmishoitaja on myös kontakti ulkomaailmaan.

Täysin hullu ajatus.

Ajatus on vastenmielinen ja ihan outo.

Ajatus tuntuu epäinhimilliseltä. Vanhustenhoidossa, kuten kaikessa hoitotyössä, tarvitaan ihmiskäsiä, ihmisen sydäntä ja mieltä.

Itseäni en antaisi robotin sorkkia. Ja pysyköön poissa minun tieltäni pyörimästä, jotten kompastu!

Ei missään tapauksessa robotteja vanhusten hoitoon! Tämän päivän vanhukset ovat jo muutenkin känkkäränkkiä, etteivät he hyväksy mitään robotteja, kun eivät luota muihinkaan elämää helpottaviin vempaimiin.

Näin se toimii!

Katso, miten Lady Lydia -robotti vetää keppijumppaa suomalaisen hoivakodin asukkaille.

Lady Lydian keppijumppa 1:26

Lue myös:

    Uusimmat