Lukijat: Tämä on ylivoimaisesti paras asumisvaihtoehto opiskelijalle!

Jokakoti järjesti lukijoilleen äänestyksen, jossa tiedusteltiin vastausta jälleen ajankohtaiseen kysymykseen: Mikä onkaan se paras asumisvaihtoehto opiskelijalle?

Äänestyksessä annetuista 314 äänestä yli puolet kallistui vuokra-asunnon puoleen. Vuokra-asumista kannatti siis äänestäneistä kokonaiset 50,6 prosenttia, eli 159 äänensä antanutta. Selkeästi eniten perusteluitakin annettiin tälle vaihtoehdolle:

– Vuokra-asunnosta pääsee paljon helpommin eroon kuin omistusasunnosta sitten kun on sen aika, nimimerkki Jo keski-ikäinen perustelee.

– Pieni ja siisti yksiö on edullisin valinta opiskelijalle. Tällöin opiskelijan saama tuki Kelalta riittää tai melkein riittää vuokraan ja veteen. Omistusasunnossa tai vanhempien luona asuttaessa ei Kelan tuet ovat huomattavasti pienemmät! Asuntolat ovat varteenotettava vaihtoehto, jos kestää lähes ympärivuorokautisen metelin, Opiskelija -89 sanoo.

– Miksi pitäisi ostaa omistusasunto, jos opiskelu ei kestä kuin n. 5-6 vuotta ja sitten muutetaan luultavasti muualle? Vuokrista ei pitäisi kertyä niin suurta summaa yhteensä kuin asunnon ostamisesta, Pöllö kirjoittaa.

– Harvalla opiskelijalla on varaaa omaan, ja lainaa ei kannata tässä vaiheessa asuntoa varten ottaa.Monesti opiskelukin maksaa maltaita jos ei ole kotoväki auttamassa.Vuokralla voit laittaa rahaa säästöön joka kuukausi jos haluat ja sulla on pelivaraa muuhun elämiseen, nimimerkki supu kommentoi.

Solukämppä kiilasi kakkoseksi

16,6 prosenttia eli 52 äänestäjää katsoivat soluasumisen opiskelijaystävällisimmäksi vaihtoehdoksi. Osa ei taas nähnyt soluasumista miellyttävänä, sillä monien mielestä soluissa voi joutua kuulemaan liian paljon meteliä tai oman rauhan puute vaivaa.

Äänestyksen kolmanneksi kiilasi ehkä hieman yllättäen omien vanhempien luona asuminen. Vanhempien luona majailun puolesta liputti yhteensä 14 prosenttia äänestäneistä, ja vaihtoehtoa perusteltiin ainakin takuuvarmalla ruoan saannilla sekä ilmaisilla elinkustannuksilla.

Omistusasunto liian kallis?

11,5 prosenttia lukijoista äänesti omistusasumisen puolesta, ja valintaa perusteltiin esimerkiksi näin:

– Mielummin maksan saman rahan omasta asunnosta, kuin kartutan toisen omaisuutta vuokralla. Ja kyllä ahkeralla opiskelijalla on varaa omistusasuntoon, palkkoja säästöön eikä kaikkia kulutukseen, kauppatieteilijä kirjoittaa.

Omistusasuminen keräsi myös soraääniä, ja moni tuntuikin olevan sitä mieltä, että se on liian kallis vaihtoehto opiskelijalle. Myös muuttuvat elämäntilanteet olivat monen mielestä syy omistusasunnon myöhemmälle ostoajankohdalle.

Muita ääniä keräsivät asuntola, jota piti parhaana vaihtoehtona 5,4 prosenttia lukjoista. Anonyyminä pysytellyt lukija perusteli valintaansa edullisuuteen vedoten.

– Asuntola on edullinen valinta, koska opiskelijoiden rahat ei välttämättä riitä vuokra-asuntoon. Asuntolassa on sauma säästää rahaa myöhempää asunnon hankintaa varten, sillä asuntoloissa asuu muitakin, jotka jakavat kulut.

Teksti: Paula Koski / Jokakoti
Kuvat: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja