Lukijat: Näillä keinoilla sain vatsavaivat kuriin!

Studio55.fin lukijat kertoivat kokemuksiaan siitä, mistä löytyi apu suolistovaivoihin. Suurin osa vastanneista sai helpotuksen jonkinlaisesta ruokavaliomuutoksesta. 

Olen 57-vuotias mies ja olen juonut maitoa koko ikäni. Sitä kului päivittäin noin litra. Pikkuhiljaa alkoivat mahavaivat ja vaihdoin luomumaitoon, josta tuntuikin olevan apua. Kuitenkin vaivat lievempänä jatkuivat ja lopetin kokonaan maidon juonnin ja maitotuotteiden käytön (paitsi voi + levitteet leiville). Sepä alkoi tehoamaan ja ruokajuomani on nykyään kivennäisvesi. Edes yhtä jäätelöä ei minun kannata enää syödä, jos haluan olla ilman vatsakipuja.

Minulla on Crohnin tauti ja olen kauan tutkinut, mitkä ruokaaineet eivät sovi minulle. Jätin pois pähkinät ja rasvassa friteeratut tuotteet ja se on vaikuttanut positiivisesti! Myös lääke jonka olen saanut auttaa hyvin ja olen ollut viimeisen vuoden sen verran terveempi, että sairaalareissuja ei ole ollut yhtäkään.

Ilman nielemistä on varottava, siirryttävä laktoosittomaan ruokavalioon, lopetettava sipulien, sienten, paprikan, parsakaalin ynnä muun kaalin syönti. Ruokailtava säännöllisesti, eikä syötävä kello 18 jälkeen.

Aloin pureskelemaan ruoan kunnolla ja keskittymään ainoastaan ruokailuun: tv, netti ja lehdet pois! Pureskelin ruoan ihan muusiksi ja pidin tarpeeksi taukoja. Toinen hyvä apu oli purkan poisjättäminen.

Nämäkin konstit auttoivat

Aamuisin tyhjään vatsaan vajaa desilitra vedessä liotettuja pellavansiemeniä. Siemenet on laitettu illalla veteen.

Raaka peruna syötynä joka päivä on auttanut.

Hampun siemenistä.

Juomalla vettä.

Vanhan kansan konsti: Perunasuikaleita illalla vesilasiin ja aamulla kulauttaa tyhjään vatsaan. Koliittioireet olleet vuosikausia poissa.

Kymmeniä vuosia oli vatsani aivan löysänä, tai joskus lähes vettä. Sitten poistin ruis-, vehnä- ja ohraleivät sekä kahvin. Se auttoi. Joskus olen kokeillut kahvia, huonoin seurauksin.

Suolistovaivat hävisivät, kun rupesin syömään enemmän runsaskuituista ruokaa päivittäin.

Lopetin maidonjuonnin 45 vuotta sitten, enkä käytä paljoa muitakaan maitotuotteita. Muutama vuosi sitten lopetin ruisleivän syönnin, kaura käy kyllä. Aamukahvin jätin myös pois, juon ekat kahvit keskipäivällä ja toiset päivällisen jälkeen. Vältän myös sokeria ja sokerisia tuotteita. Vältän myös tuotteita, jotka kokemukseni mukaan aiheuttavat vatsavaivoja ja närästystä eli kokemus opettaa. Minulle on tehty vuonna 2007 palleatyräleikkaus, tyrä aiheutti voimakasta refluksia ja leikkaus myös osaltaan auttoi närästykseen. Ikäni on 66 vuotta.

Kärsin haavaisesta paksusuolen tulehduksesta. Aloitin L-Glutamiinin ottamisen, D-vitamiinin ottamisen sekä maitohappobakteerien ottamisen. Olen näiden avulla ollut lähes 2,5 vuotta täysin kunnossa. Yritän aika ajoin myös vällttää turhia hiilareita ja maitotuotteita en käytä kuin kahvimaitoa ja juustoja.

Olen vältellyt vehnää, ruista ja ohraa viljoista. Laktoosittomat(tai vähälaktoosiset) tuotteet helpottavat myös elämää. FODMAP-ruokavaliota siis pyrin noudattamaan. Myös liikunta ja rauha itsensä kanssa auttavat.

Olen aina kärsinyt erilaisista vatsavaivoista. Vatsa kipeytyy, turpoaa ja ilmaa kerääntyy suoleen. Löysin avun säännöllisestä ruokailuista, valkoisten viljojen ja sokerin vähentämisestä ja silicea suolistogeelin käytöstä kuureina aika-ajoin.

Jätin pois valkoiset jauhot ja sokerin. Lisäsin ruokavalioon hedelmiä ja vihanneksia sekä syön kalaöljyä. Käytän myös luontaistuotekaupoista saatavia pillereitä kuten chlorellaa.

Sain avun vatsa- ja suolistohaavoihin sekä tulehtuneeseen suolistoon jättämällä maitotuotteet, viljat ja kahvin pois.

Vähemmän hiilihydraatteja

Kärsin lapsuudesta asti vatsavaivoista. Minulle tehtiin erilaisia tutkimuksia, mutta kokeet eivät tuoneet mitään selvyyttä. Tehtiin tähystyksiä, laktoosi- ja keliakiakokeet. Vasta aloitettuani vähähiilihydraattisen ruokavalion, oireeni hävisivät. Ei ollut enää kouristuksenomaisia kipuja, turvotusta eikä ilmavaivoja. Jätin siis ruokavaliostani pois muun muassa viljat, perunan, riisin ja makaronin.

Vähensin hiilihydraatteja. Varsinkin nopeita.

Gluteeni pois

65 vuotta kärsin vatsavaivoja. Minut tutkittiin tarkoin kapselikuvausta myöten ja mitään ei löytynyt syyksi! Sitten ajattelin, että koitanpa vaihtaa ruokavaliota ja jätin gluteenituotteet kokonaan pois. Eipä mennyt aikaakaan kun vatsavaivat olivat historiaa! Olinpa tosiaan yllättynyt kun keliakiakokeetkin oli otettu, eikä niissäkään löytynyt mitään vikaa. Nyt vasta viiden gluteenittoman vuoden jälkeen tuntuu, että ei vatsavaivoista ole kuin ikävät muistot jäljellä!

Puurosta apua

Aloitin kaurapuuron syömisen kolmisen vuotta sitten ja todella auttoi, vaikka aluksi en uskonut.

Vatsaoireet ovat vähentyneet selvästi, kun olen korvannut aamun ja illan 3-4 ruisleipää kaurapuurolla. Tähän asti epäilin myös, että työpaikkaruokalan vähälaktoosinen ruoka sisältää sittenkin laktoosia, mutta vatsavaivat vähenivät kummasti, kun olen jättänyt kaaliraasteen syömättä, vaikka se ihanaa onkin. Eli pelkät pienet ruokavaliomuutokset ovat auttaneet. Tosin nyt alkaa kaurapuuro jo tulla korvistakin... Eli jotain muitakin ideoita kaipaisin.

Kun stressi helpotti, niin helpotti vatsavaivatkin.

Oireisiini auttoi ruokavalion muutos ja etenkin sokeristen herkkujen pois jättäminen.

Sitrukset ja kahvi pois.

Ruisleipä pois

Ruisleipä pois, siinä se vain on. Apu tuli helposti.

En syö lainkaan ruista. Jo pienikin määrä saa vatsan turpoamaan ja aiheuttaa voimakasta närästystä. Pyrin välttämään myös vehnää, mutta sen kanssa en ole täysin ehdoton. Maitotuotteista käytän vain hapanmaitotuotteita ja juustoja, ei koskaan maitoa.

Aloe verasta helpotusta

Aloe vera -juomasta ja gluteenittomasta, palkokasvittomasta ruokavaliosta.

Kaikki viljat pois

Jätin kaikki viljatuotteet pois ja syön mahdollisimman yksinkertaista ja lisäaineetonta ruokaa, jonka valmistan itse. Erittäin toimiva resepti!

Jättämällä pois vilja- ja maitotuotteet olo parani jo huomattavasti. Kaikki mahdollisimman raaka saa vatsan turpoamaan, joten esimerkiksi salaatin syömistä olen vältellyt. Lisäksi sokerin lähes kokonaan poisjättäminen on helpottanut oloa huomattavasti. Ruokavalion lisäksi stressinhallinnalla on suuri merkitys. Säännöllinen ateriarytmi sekä pienet annoskoot ovat myös tärkeitä.

Kärsin lapsesta asti vatsa- ja ilmavaivoista. Koskaan lääkäri ei epäillyt vilja-allergiaa. Pelkäsin kohdata ihmisiä, ongelmat olivat jokapäiväisiä. Vasta eläkkeelle jäätyäni jätin viljan kokonaan pois ja kaikki ongelmat tuli samalla ratkaistua.

Vähemmän lihaa

Pienestä pitäen kärsin kovasta vatsasta, ei auttaneet omput eikä luumut eikä terkkareitten niksit. Ei liikunta, runsas juominen eikä edes risiiniöljy – sain sappikivet ja vatsa toimi sen jälkeen jokin aikaa hyvin. Ei sitten enää. Kaikenlaista kokeilin – nyt kun olen 55-vuotias, niin keinoja kyllä kokeilin.. Lopulta jätin lihan ja makkaran. Se tepsii – juustoakin saan syödä, se ei vaikuta minulla vatsan kovettumiseen.

Keskeisin apu suolistolleni on ollut rasvaisten ja käristettyjen ruokien jättäminen pois sekä isojen annoskokojen välttäminen. Myös aikaisemmat tuhdit kokoliha-annokset olen karsinut ruokalistalta. Kun vältän edellä mainittuja, voin melko vapaasti syödä yleisesti tunnettuja suolta ärsyttäviä ruoka-aineita, papuja, sipulia, paprikaa, tulisia mausteita jne. Tosin kohtuus niissäkin – useina peräkkäisinä päivinä ei kannata syödä.

Maitohappobakteeritabletti aamuisin – vatsa kiittää!

Lopetin lihan syönnin.

Vaivani oli jatkuvasti turvottava olo vatsan alueella. Helicon häätö auttoi hetkeksi. Mutta kun jätin sianlihan pois, ilmavaivat jäivät melkein kokonaan pois. Suuri apu tuli hirssi- ja tattaripuurosta. Kaurapuuro on tosi hyvää, mutta senkin syömisestä seuraa turvotusta.

Lääkkeillä

Lääkäri määräsi suolistotulehdukseen pari kortisoonikuuria, joista ei ollut apua. Niiden jälkeen sain reumalääkettä, joka auttoi. Lisäksi jätin gluteiinin pois ruokavaliostani.

Jouduin palaamaan sekaruokavalioon kasvisruokavaliosta  ja aloittamaan pysyvän suolistolääkityksen.

Divertikkelit riesana

Sairastan umpipussitautia, eli paksusuolessa on niin sanottuja divertikkeleitä. Ne saattavat tulehtua, jos esimerkiksi siemen juuttuu sinne sisään. Tulehdusarvot nousevat jopa 300! Minulla on leikattu kaksi kertaa paksusuolesta osa pois. Istuminen on pahasta eli liikunta auttaa. Kuitua täytyy syödä paljon. Minulla auttaa Visiblin ja Pecorion, toimii ulosteen pehmentämiseen. Joudun käyttämään näitä joka päivä, koska suoli ei muuten tyhjene ja tulehtuu helposti. Vettä täytyy myös juoda aika paljon. Sairaus jo itsessään on ajoittain kivulias ja stressaava, mutta juuri stressiä on vältettävä ja elämän täytyy olla säännöllistä.

Vaivana on divertikkelit ja aina turvottaa ja kipristelee vatsaa. Kaurapuuron vaihdoin amaranttipuuroon. Ruisleipää en juurikaan syö. Kurkumaa öljyn kera päivittäin. Hapankaali pitää vatsan todella hyvässä kunnossa. Jos noudatan näitä vatsa voi hyvin, mutta jos en, heti huomaa eron.

Liikunta 

Liikuntaa lisäsin ja jätin kahvin melkein kokonaan pois.

Tyrnimehu auttaa vatsavaivoihin, kunhan ei käytä sokeria sen kanssa.

Stressivatsa paheni vatsakatarriksi: kaikki koski, närästi, turposi... Tilanne helpotti omatekoisella dieetillä: mustikkakeittoa, tattari- ja kaurapuuroa, hapankaalia, vettä – tätä viikon verran. Oireiden uusiessa siirryn aina samoihin – varmaan mummovainaan peruja tämä resepti.

Probiooteista apua

Ongelmani oli ylävatsan jatkuva turvottelu, röyhtäily sekä joskus oksentelukin. Syytä haettiin useiden henkilöiden toimesta monia vuosia, CT:kin tehtiin, kunnes eräs lääkäri teetti ulostetutkimuksen jossa selvisi että suolistossani ei ollut riittävästi Escherichia coli -bakteereita. Nyt kyseistä kantaa lisätään tableteilla ja käytän myös probiootteja. Useiden vuosien hirveä piina alkaa olla nyt paremmalla puolella ja toivottavasti kohta ohi.

Lisäsin gefilus-tuotteita, ja lopetin kokonaan muun kuin laktoosittoman maidon käytön. Tuore leipä ja pulla on intohimoni, mutta samalla tulee ilmavaivoja eli yritän vähentää niitä, tosin heikolla tuloksella.

Lue myös:

    Uusimmat