Lukijat: Koti lämpiää parhaiten puulla

Jokakoti peräänkuulutti parasta kodin lämmitysmuotoa. Lukijoiden mielestä puu on paras vaihtoehto.

42,5 prosenttia Jokakodin kyselyyn vastanneista äänesti puulämmityksen parhaaksi vaihtoehdoksi kotiin. Puun valintaa lämmitysmateriaaliksi perusteltiin muun muassa omalla metsällä sekä vähäisillä hiilidioksidipäästöillä.

Sähkölämmitystä puolusti 11,1 prosenttia lukijoista. - Helppo, huoleton, toimiva, yksinkertainen, huoltovapaa ja pitkäikäinen, luetteli nimimerkki Huoltovapaa perustelujaan sähkön puolesta. - Yli 250-neliöisissä taloissa sähkölämmitys ei kuitenkaan ole järkevä, jollei kyseessä ole passiivitalo. Isoimmissa taloissa maalämpö nousee vaihtoehdoksi, hän jatkoi.

Maalämpö monen suosikki

Hyväksi kakkoseksi äänestyksessä kiilasi vaihtoehto nimeltä Joku muu. Se sai yhteensä 35,9 prosenttia annetuista äänistä. Esiin nousivat niin maalämpö, ilmalämpöpumppu kuin pelletitkin.

- Maalämpö on tällä hetkellä tarjolla olevista vaihtoehdoista paras, kertoi Mera. - Maalämpö on taloudellinen ja nykyaikainen lämmitysmuoto, lisäsi nimimerkki jode. Myös Late oli samoilla linjoilla: - Maalämpö on edullisempi kuin annetut vaihtoehdot!

Yhdistelmillä ekologisuutta

Eri lämmitysmuotojen yhdistämistä arvostettiin, sillä niin saadaan sekä säästöjä kustannuksissa että päästöissä. - Yhdistelmät ovat ainakin maaseudulla parhaita: puuta, sähköä, pellettejä, aurinkoenergiaa, maalämpöä, vakuutti nimimerkki Maalla on ihanaa.

- Minä lähtisin siitä periaatteesta, että ekologisin on paras. Hyviä ratkaisuja uudisrakennukseen ovat maalämpö, aurinkopaneelit, lämpöpumppu, passiivienergia ja puu. Näitä yhdistellen syntyisi varmasti ratkaisu, joka olisi yhtä aikaa ekologinen, taloudellinen ja asukille suhteellisin vaivaton, Kitueläjä kommentoi.

- Jollei aurinkoenergiaan tai maalämpöön ole varaa, paras ratkaisu on puulämmitys yhdistettynä sähköön. Sähkölämmitys helpottaa elämistä, mutta puun pitäisi olla ykkösvaihtoehto, Maalla on ihanaa sanoi.

- Meillä itsellämme on vanha öljylämmitteinen talo, jonka öljynkulutuksen olemme puolittaneet käyttämällä takkaa tehokkaasti. Kattilan vaihto kokonaan puilla toimivaksi on ollut kauan suunnitelmissa, mutta ikävä kyllä varat eivät ole vielä antaneet myöten. Ja öljyn hintakin vain kallistuu, päivitteli Kitueläjä.

Kaikkiaan kyselyyn vastasi 153 lukijaamme. Kiitos kaikille osallistuneille!

Teksti:Jokakoti
Kuva: Suomalaiset Tulisijat ry, Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja