Mainos

Lukijat jakoivat kokemuksiaan myrskystä laivalla: Risteilyllä tiedotteita Estonian hädästä

Juttu matkustaja-alus Silja Serenadea kovassa merenkäynnissä luotsaavasta kapteenista sai MTV Uutisten lukijat jakamaan omia myrskytarinoitaan Facebookissa. 

– Myrsky tai kova tuuli vaikuttaa harvoin Siljan laivojen kulkemiseen. Enemmän myräkällä saattaa olla vaikutusta matkustusmukavuuteen, jos laiva vähän keinahtelee, Serenaden kapteeni Martin Björkell sanoi jutussa. 

Lukijoiden kommentit kielivät siitä, että matkustusmukavuus myrskyssä ei todellakaan ole parhaasta päästä. Huonovointisuus voi kovassa merenkäynnissä iskeä nopeasti.

– Tiedän myrskyn aiheuttaman merisairauden. Cristina Cruisen matkalla Helsingistä Pietariin olin sellaisessa myrskyssä Suomenlahdella, että päätä ei voinut nostaa hytin pedistä ylös, koska olisi tullut yrjö heti. Silloin en vielä tiennyt, että laiva voi myös upota myrskyssä, joten en osannut pelätä, Leena-niminen lukija kommentoi MTV Uutisten Facebook sivulla. 

– Taisi olla 60-luvun loppupuolta kun saatiin ilmainen risteily Superstarilla. Keikkui jo aika lailla Helsinkiin mennessä ja takaisin lähtiessä otettiin laivaan vain ne jotka olivat tulleet Tukholmasta. Myrsky oli sitä luokkaa. Olin kolmannella kuukaudella raskaana ja muutenkin pahoinvoiva. Istuin koko yön vesipullon kanssa vessan pytyn vieressä oksentamassa. Toisella kädellä pidin pytystä kiinni etten lentänyt seinään, Irma kertoo. 

Estonian uppoaminen jäi mieleen

Muutama lukija muistaa traagisen yön syyskuun 28. päivä vuonna 1994, kun Estonia upposi. Myrsky oli raju ja vei 852:n aluksella matkustaneen hengen. 

– Yö Tallinnan risteilyllä kuunnellen laivalle tulleita tiedotteita Estonian hädästä on pahin kokemukseni. Myrsky oli kova ja tunnelma aamuyöstä surkea kaikilla laivassa olijoilla. Ei laivalla tanssittu, nukuttu tai juhlittu. Aluksi laivan keinuminen esti, myöhemmin suru ja pelko pysäytti. Menipähän useita vuosia ennenkuin seuraavan kerran astuin laivaan, Heli muistelee. 

Yksi rauhanajan suurimmista onnettomuuksista 1900-luvun Euroopassa on syöpynyt myös Susannan mieleen. 

– Kun Estonia upposi laivamme oli ensimmäisenä auttamassa. Myrsky oli hirveä. Laiva yritti pysyä paikallaan, että saa pelastettua ihmisiä merestä. Matkaa en unohda koskaan, hän kirjoittaa. 

Moni lukija kuvailee myrskyristeilyn tunnetta samaksi kuin vahvassa humalassa.

– Oli kesä ja tyttäreni pieniä. Suomi-Ruotsi-Suomi matka. Myrsky yltyi yötä kohden niin kovaksi, että mikään irrallaan oleva laivassa ei paikoillaan pysynyt. Esitykset sekä paikat suljettiin, käveleminen ei onnistunut mutta nukkuminen onnistui täydellisesti. Punkkamme oli laivan kulkuun nähden sopivat. Kiikuimme sivuttain ja makeat unet saimme. Aaltoja riitti vielä paluu matkalle Suomeen mutta ei haittaavaisesti. Yllätys oli täydellinen kun mantereelle astuin Suomessa. Olo oli kuin olisin 100 % HUMALASSA !!! Meni muutama tunti, selvittää pää ja olin 100 % raítis, kirjoittaa Katariina.

– Oltii mutsin kans muutama vuos sitten Thaimaassa Koh Taolla ja matkalla Thaimaan Chumphoniin koska lento Suomeen oli seuraavan päivänä. Joo eihä siinä, mut mentii sellasella 100hlö pikku paatilla ja oli ihan järkyttävä myrsky.. ja sellaset 10 metrin aallot vielä keikutti sitä paattia ja ne paikalliset jotka on yleensä tottunu tollasii myrskyihin, nekin oli ihan paniikissa et selvitäänkö tästä hengissä. Ja kaikki istuma paikat oli täynnä ja istuttii vaan joillai käytävän portailla ja pidettii kaiteesta kiinni.. ja joku oli oksentanu lattialle ja aina kun se paatti keinu vasemmalle ni oksennuski meni vasemmalle ja kun taas oikeelle ni oksennus seuras perässä... ja joku ukko oli satamasta satamaan vessassa ja ite kuuntelin Titanicin tunnaria koko ajan ja piti rukoillakki että selvitään hengissä.. ja ko satamaan päästiin ambulanssit oli vastassa ja toisella paatilla mikä tuli perässä oli jaettu jo pelastusliivejä.. kyllä sanon et sillon pelotti ja paljon!!, kertoo Jutta Emilia.

Lisää lukijoiden tarinoita MTV Uutisten Facebook-sivuilla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.