Luisteluratkaisu kuohuttaa – ottiko Kiina olympiakultaa tuomarien avustuksella?

Suomen valopilkku yllätti kaikki vaikean kauden jälkeen –"Joni Mäki näytti minun sanani vääriksi" 4:14
MTV Urheilun Matti Nyrhinen ja Ossi Karvonen raportoivat Pekingistä.

Kiinalaisten ottama kaksoisvoitto kaukalopikaluistelussa kuumentaa tunteita, ja useat tahot vihjailevat tuomareiden puolueellisuudesta kiinalaisten hyväksi.

Kiinalaisluistelijat ottivat kaksoisvoiton kaukalopikaluistelun 1000 metrillä maanantaina vaiherikkaiden tapahtumien jälkeen. Välierissä ja finaalissa kiinalainen ei ylittänyt maaliviivaa ensimmäisenä, mutta kummallakin kerralla lähdön voittanut urheilija diskattin, ja kiinalaisnimi nousi kärkeen.

Finaalin loppuratkaisun videon näet tästä linkistä.

Unkarin Liu Shaolin ylitti finaalissa maaliviivan ensimmäisenä, mutta kilpailun jälkeen mies hylättiin, sillä hänen katsottiin ottaneen liikaa kontaktia kanssakilpailijoihin. Kiinan Ren Ziwei julistettiin voittajaksi, vaikka mediatietojen mukaan kiinalainen näytti tarttuvan Shaolinia loppumetreillä. Videokuva vahvistaa kiinalaisen käsirysyn, mutta rangaistusta hänelle ei langetettu. 

Videon kiinalaisen kahmaisusta voit katsoa tästä linkistä.

Finaalin kiistanalaiset tilanteet eivät suinkaan olleet ainoat puhuttaneet asiat miesten kaukalopikaluistelussa. Jo välierissä Etelä-Korean kaksi luistelijaa diskattiin, minkä seurauksena kaksi kiinalaista eteni finaaliin. Toinen diskatuista oli maailmanennätyksen haltija Daeheon Hwang

Yhteensä finaaliin selviytyi kolme kiinalaista, kun kaikkiaan luistelijoita pääsee mukaan viisi.

Tuntuu pahalta

Kokenut korealaisluistelija Kwak Yoon-gy latasi kovaa tekstiä tuomareiden puolueellisuudesta Pekingin kisoissa, kun Kiina selvisi jatkoon myös viestikilpailussa ilman rangaistuksia. Korealaisen käsityksen mukaan Kiinan joukkueen olisi pitänyt saada rangaistus samalla tavalla kuin Venäjän olympiaurheilijoiden ja USA:n joukkueiden.

– Minusta tuntuu pahalta, että nuoremmat joukkuetoverini joutuivat katsomaan, miten Kiina voitti kultamitalin, kokenut Yoon-gy sanoi.

– Jos kyseessä olisi ollut joku muu maa kuin Kiina, mietin, olisiko sen annettu edetä finaaliin samalla tavalla.

Etelä-Korean olympiakomitea ei sulattanut maansa luistelijoiden hylkäämistä noin vain, vaan kertoi tehneensä valituksen Kansainväliselle olympakomitealle.

Myös vuoden 2002 olympiavoittaja Steven Bradbury täräytti oman mielipiteensä.

– Mikään ei voisi olla suotuisampaa kiinalaisille, kuin mitä tuomarien toimesta on tapahtunut tänään Pekingissä, Bradbury kommentoi.

Kaikki eivät kuitenkaan syytä kiinalaisia. Venäjän ja USA:n joukkueet eivät esittäneet vastalauseita, vaikka heidät diskattiin ja kiinalaiset etenivät jatkoon.

– Meillä ei ole valituksia tuomaritoiminnasta, Venäjän luisteluliiton puheenjohtaja Aleksei Kravtsov sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat