"Luhistuminen on alkanut": EU:n ilmastopalvelun mukaan kuluvusta vuodesta on tulossa mittaushistorian kuumin

Johtuuko helle ilmastonmuutoksesta? 2:01
Johtuuko helle ilmastonmuutoksesta? Juttu on heinäkuulta.

Ilmastonmuutos pahentaa muun muassa ilmansaasteita, varoittaa Maailman ilmatieteen järjestö WMO.

Kuluvasta vuodesta on tulossa todennäköisesti mittaushistorian kuumin, kertoo EU:n ilmastonmuutosta seuraava Copernicus-palvelu.

Kulunut kesä on ollut ennätyskuuma. Esimerkiksi tämän vuoden elokuu oli mittaushistorian kuumin elokuu. Kesän aikana helleaallot, äärimmäinen kuivuus ja maastopalot koettelivat useita maita, muun muassa Etelä-Eurooppaa.

YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin mukaan "ilmaston luhistuminen" on alkanut. Hän muistuttaa, että tutkijat ovat jo pitkään varoittaneet seurauksista, jotka johtuvat ihmiskunnan riippuvuudesta fossiilisista polttoaineista.

–  Ilmastomme romahtaa nopeammin kuin ehdimme mukautua. Äärimmäiset sääilmiöt iskevät maapallon jokaiseen nurkkaan, hän sanoi.

YK:n mukaan ilmastonmuutos pahentaa kuumuusaaltoja ja heikentää myös ilmanlaatua muun muassa maastopaloista leviävän savun vuoksi.

–  Kuumuusaallot heikentävät ilman laatua ja vaikuttavat laajasti ihmisten terveyteen, ekosysteemeihin, maanviljelyyn ja ennen kaikkea päivittäisiin elämiimme, YK:n alaisen Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n edustaja Petteri Taalas sanoi kannanotossa.

Hän myös muistutti, ettei ilmastonmuutosta ja ilmanlaatua voida erottaa toisistaan.

Esimerkiksi viime aikojen maastopalot Ateenassa ja New Yorkissa ovat konkreettinen osoitus siitä, mitä tulevaisuudessa on luvassa.

Lue myös:

    Uusimmat