Lomat palauttivat uskon asuntokauppaan

Mielialat asuntomarkkinoilla ovat jo jonkin aikaa olleet odottavat. Asiantuntija-arviot ja spekulaatiot kaupankäynnin hidastumisesta ja hintojen kääntymisestä jopa laskuun, ovat lisänneet epävarmuutta asuntojen myyjien ja ostajien keskuudessa.

Myös Tilastokeskuksen kuluttajabarometri enteili vielä heinäkuussa asunnonostoaikeiden hiipumista. Mikäli barometriin on uskominen, niin usko asuntokaupan mielekkyyteen näyttää kuitenkin palanneen kesälomien jälkeen. Elokuussa yli 7 prosenttia kotitalouksista ilmoitti olevansa aikeissa ostaa asunnon vuoden sisällä. Heinäkuussa vastaavia suunnitelmia oli vain 4,5 prosentilla kotitalouksista.

Edellisen kanssa loogisesti myös lainanottoaikeet ovat kesän lopulla selvästi lisääntyneet. Kun heinäkuussa 12 prosenttia kotitalouksista suunnitteli lainan ottamista vuoden sisällä, elokuussa heidän osuutensa oli noussut jo yli 14 prosenttiin. Kaikkiaan 57 prosenttia kotitalouksista piti ajankohtaa vähinäänkin melko hyvänä lainan ottamisen kannalta - korkojen jatkuvasta noususta huolimatta.

Suomalaisten halu satsata sisustukseen jatkuu kuukaudesta toiseen. Elokuussa yli 45 prosenttia kotitalouksista ilmoitti aikovansa käyttää rahaa sisustamiseen lähimmän puolen vuoden aikana. Asuntojen remonttiaikeet sen sijaan hieman hiipuivat. Elokuussa vajaat 23 prosenttia kotitalouksista kaavaili remontin tekemistä puolen vuoden sisällä, heinäkuussa heidän osuutensa oli yli 26 prosenttia.

Lähiviikot näyttävät, piristyykö asuntokysyntä kuluttajabarometrin ennakoimalla tavalla, vai onko sittenkin kyseessä hetkellinen tilastollinen häiriö asuntomarkkinoilla.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja