Mainos

Loma-asuntomessut Kolilla

Kesän 2006 loma-asuntomessut järjestetään Pohjois-Karjalassa, Kolin jyhkeissä kansallismaisemissa 16.6. - 22.6. ja 26.6.-9.7.2006. Alue sijaitsee Loma-Kolin alueella, joka on kuivaa kangasmetsää Pielisen rantamaisemissa. Alueelle tulee kaikkiaan parikymmentä kohdetta, joista kolme on saneerauskohteita. Alueella on vanhastaan sekä huvilakantaa että reilun kokoinen hotelli: kaikkiaan noin 1500 vuodepaikkaa

"Messujen teemoja ovat puun ja kiven liitto, grillit ja takat sekä loma-asumisen aktiviteetit", kertoo Kolin loma-asuntomessujen projektipäällikkö Sauli Hyttinen.

"Messualueen läheisyydessä sijaitsee kaksi suurta vuolukivilouhosta ja osittain siitä syystä teemaksi on otettu myös luonnonkiven käyttö rakentamisessa. Se näkyy tavanomaista runsaampana kohteissa ja muuallakin näyttelyalueella", Hyttinen kertoo.

Suurin osa rakennuksista on alle 100 neliöitä, mitä tänne on toivottukin - yleensä asuntomessualueilla on turhan suuria kohteita. Vain neljä rakennusta on pinta-alaltaan yli 150 neliötä. Tonttien koko on 780 - 3240 m2 ja rakennusoikeutta on 117 - 648 m2.

"Lieksan kaupunki pääsi messuvalmistelussa hyvin helpolla", toteaa tyytyväisenä aluevalvoja Juhani Mainela. "Kunnallistekniikka oli alueella valmiina. Jätevedenpuhdistamo on ollut kymmenen vuotta ja vesijohtoverkosto kaksikymmentä. Uusia linjoja ja katuosuuksia on rakennettu vain noin 700 metriä."

Kolmesta saneerauskohteesta suurin on erään pankkiryhmittymän entinen koulutus- ja edustustila. Rakennuksen toinen pääty on jätetty edelleen siihen käyttöön, mutta toinen on muutettu useammaksi loma-asunnoksi. Sisätilat on uusittu käytännöllisesti katsoen kokonaan; ainoastaan ulkoseinät ovat vanhaa perua. Toinenkin saneerauskohde liittyy samaan kombinaatioon; entinen edustusasuna oli kooltaan niin suuri, että se on pystytty muuttamaan saunoineen kaikkineen kokonaan uudeksi, itsenäiseksi loma-asunnoksi. Täällä messuteemana oleva "Puun ja kiven liitto" näkyy siten, että kaikki tulisijat on tehty vuolukivestä ja kaikki kivipinnat laatoitettu tällä maakunnan nimikkokivellä.

Kolikeskus Oy rakentaa alueelle kolmea erityyppistä, vuokrakäyttöön tarkoitettua kohdetta. Kaksi niistä on lähinnä isommille perheryhmille ajateltuja paikkoja, joista toinen sijaitsee lähempänä pysyvää asutusta ja toinen erämaisen lammen rannalla.

"Paikka on upea erityisesti ilta-auringon paisteessa", hehkuttaa toimitusjohtaja Jukka Suninen.

Kolmas kohde on uniikki pystykelosauna, joka rakennetaan Pielisen rannalle. Sen rakennustyö aloitetaan vapun jälkeen. Kolikeskuksella on paikalla useita kaavoitettuja tontteja rakentamatta ja Suninen kertoo hahmotelleensa jatkossa erityisesti perhelomapaikkaa, jossa rakentaminen olisi suunniteltu alueittain.

Yksi kohteista kiinnostanee erityisesti urheilijoita. Niin sanotussa "Alppitalossa" on kaksi asuntoa ja molemmissa yksi huone urheilijoita ajatellen. Siellä voidaan nukkua ja asua ohuessa ilmanalassa ja saada siten elimistö parantamaan veriarvoja ja suoritusta. Talossa on myös toinen mielenkiintoinen yksityiskohta: sen perustukset on tehty läpivärjätystä betonista valetusta muurikivestä - rakentajan mukaan ensimmäisen kerran Suomessa. Yleensä tätä materiaalia on totuttu näkemään lähinnä piharakentamisessa, esimerkiksi pengerryksissä.

Rakennesuunnittelija on mitoittanut tarpeellisen pysty- ja vaakaterästyksen. Muurikiven sisällä olevat pystysuorat betonionkalot on valettu täyteen betonia, niistä se pääsee leviämään myös vaakakanaviin. Komean näköinen perustus tästä on syntynytkin, ja todennäköisesti myös hyvin pitkäikäinen ja huoltovapaa. Onnistunut ratkaisu!

Runkoratkaisuja on laidasta laitaan, Hyttinen kertoo: "On perinteistä hirttä, pyörähirttä ja höylähirttä. On pystyrunkoisia, jotka näyttävät hirssirakennuksilta koska niissä on elementtihirsinurkat. Ja sitten on ihan normaaleja pakettitaloratkaisuja."

Yksi eniten keskustelua herättäviä rakennuksia tulee varmasti olemaan massiivinen betonikelohuvila. Siinä on ulkoseinärakenteena normaali betonisandwich-elementti - kantava betonirunko sisällä, välissä lämmöneristeet ja ulkona kuori.

Talon erikoisuus on se, että ulkokuoren muotti on tehty luonnonkelosta ja valu suoritettu läpivärjätyllä, siniharmaalla massalla. Lopputulos on sellainen, että kauempaa katsottuna sitä ei aidosta kelosta erota. Jutussa on menty niin pitkälle, että ikkunoiden pieli- ja nurkkalaudat on valettu valkoisesta betonista, jossa näkyvät jopa erilliset naulankannat. Kaiken huippuna oksankohtiin on jätetty muotista keltaista väriä, ikään kuin sitä olisi hiukan tunkeutunut vuorilaudan valkoisen maalin lävitse. Sisäpuolelta talosta löytyy sentään myös aitoa keloa.

Kohde numero 16. on nimeltään "Kolin käpykolo", jossa messujen pääteemat yhdistyvät erinomaisesti. Rakennus oli suojeltava pohjoistuulelta, siksi katon pohjoinen lape ulottuu aivan maan pintaan asti. Sen alla sijaitsee puuvarasto, joka on pinnoitettu liuskekivellä. Pesuhuoneessa puun ja kiven liitto korostuu erinomaisesti. Yläosissa on käytetty kotimaista lainepaneelia, alempana on yhdistetty koti- ja ulkomaista kiveä.

Täällä kokeillaan nyt ensimmäisen kerran Suomessa myös lattiapinnoitteena vuolukivilaattaa, jonka lisäksi on käytetty pienempää mosaiikkikiveä. Sekä seinään että lattiaan on rakennettu ikään kuin puroksi raita Pielisen rantakivistä. Saunassa on mielenkiintoinen kokonaisuus: alaosa on kiveä ja yläosa on verhoiltu jättiläistuijalla. Kiukaan yläpuolelle on rakennettu ritilä, jossa voidaan kuivattaa yrttejä; niistä leviää kylvettäessä saunaan miellyttävä tuoksu. Massiivisen vuolukivisen tulisijan yläosaa on laajennuttu siten, että sinne mahtuu lämminvesisäiliö, josta otetaan lämminnyttä vettä vesikiertoiseen lattialämmitykseen.

Alueen tontit eivät yllä rantaan asti, vaan sinne on jätetty 20 - 30 metrin levyinen kaista yhteiseen käyttöön. Ainoa omarantainen kohde on edellä mainittu vanha rantasauna - se kun on ollut paikallaan jo ennen alueen kaavoittamista!

Mikä sinua kiinnostaa vapaa-ajan asumisessa? Sitä halutaan selvittää Suomen Asuntomessujen ja Suomen omakotiliiton nettikyselyssä, johon voi vastata molempien sivuilla. Vastanneiden kesken arvotaan lippuja Kolin loma-asuntomessuille

Lisätietoja:
www.asuntomessut.fi
www.omakotiliitto.fi

(JKA 21.4.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.