Lokakuu

26.10.2005

Vierailulla Marimekossa

Marimekko on suomalainen instituutio, joka kantaa vastuunsa nuorten suunnittelijoiden esiintuomisesta.

Hanna Sumarin haastattelussa Marimekon Kirsti Paakkanen sekä suunnittelijat Maija Louekari, Erja Hirvi, Tiina Karvonen ja Teresa Moorhouse.

Ohjelmassa nähdyt kankaat ovat Marimekon ensi kevään mallistosta.

www.marimekko.fi

Maija Louekari

Erja Hirvi

Tiina Karvonen

Teresa Moorhouse

19.10.2005

Kukkien Ystävän koti

T.i.l.a vieraili Kati Peltomaan kotona hakemassa hyviä ideoita kukkien ja viherkasvien käyttöön sisustuksessa. Kati on kukka-alan ammattilainen, joka vastaa työkseen kukkien markkinoinnista ja yhtenä osa-alueena hänen työssään on kukkien käyttö, kukkatrendit sekä kukat osana kodin sisustusta

Kodin kukat Huiskula Oy, (02) 250 7000, suunnittelu Kati Peltomaa. Sivuilta www.huiskula.fi löydät lisää tietoa kukista, mm. kukkien hoito-ohjeet, trendit sekä vinkkejä kukkien käyttöön. Huiskula-kukkia myyvät kukkakaupat ja kukkien jälleenmyyjät kautta maan.

Leikkokukka-asetelmien ja kimppujen toteutus ja suunnittelu:

Kukkakauppa Kukka-Kerttu/Terhi Lehtinen (02) 231 8643

Ruukut, maljakot ja sisustustavarat SHT-Tukku Oy, (02) 763 6700 www.sht-tukku.fi

SHT-Tukun tuotteita myyvät hyvin varustetut kukkakaupat ja lahjatavaraliikkeet kautta maan.

Ideoita kodin koristeluun leikkokukilla:

1. Yhdistä rohkeasti leikko- ja luonnonkukkia.

2. Jo muutamalla yhteensopivalla värillä saat aikaan tasapainoisen kokonaisuuden.

3. Runsas kimppu kukkia tuo loistoa arkipäivään.

4. Toisaalta ”Vähemmän on enemmän” eli jopa kolme yhden kukan maljakkoa yhdessä ovat asetelma.

5. Käytä lisänä kiviä, käpyjä, viherkasvien lehtiä – ja mielikuvitustasi!

6. Muista käyttää leikkokukkavirkistettä!

7. Hae innostusta ja ideoita kukkakaupasta!

Vinkkejä kodin vihersisustukseen ja viherkasvien hoitoon:

1. Näyttävän kasvin ei aina itsessään tarvitse olla iso, vaan isompi ruukku ja useampi kappale samaa kasvia tuovat paremman lopputuloksen. Useasti kotiin mahtuukin paremmin tällainen toteutus, kuin yksi parimetrinen kasvi.

2. Pääsääntöisesti mitä tummemmat ja paksummat lehdet kasvilla on, sitä paremmin se sietää kuivuutta ja viihtyy varjossa. Kaikki kasvit tarvitsevat kuitenkin vettä eikä mikään menesty pimeässä komerossa!

3. Lempiastia, -kori, -kulho tai mikä tahansa astiaksi soveltuva esine tekee tavallisestakin kasvista kotiisi soveltuvan katseenvangitsijan!

4. Kasveja yhdistämällä voit saada näyttävämmän istutuksen – kokeile esimerkiksi erilaisia muorinkukkia, joista löytyy eri vihreän sävyjä ja lehtimuotoja.

5. Istuta amppelikasvi maljakkoon tai jalalliseen astiaan – kasvi näyttää aivan toisenlaiselta.

6. Älä ota kasveja vakavasti, kokeilemalla löydät omat suosikkisi ja saat kotisi kukkimaan.

Ohjelmassa esitetyt kukat on listattu huoneittain.

Eteinen

Tulilatva kuuluu maailman suosituimpiin ruukkukasveihin ja sitä on saatavilla useissa hehkuvissa väreissä. Se on erittäin kestävä ja helppohoitoinen ruukkukasvi, joka voi kestää normaaleissa huoneoloissa pitkään, jopa 6-8 viikkoa. Tulilatva on helppohoitoinen ja sen voi sijoittaa asuinhuoneessa vapaasti miltei mihin tahansa. Tulilatva sietää hyvin myös kuivuutta. Sitä tarvitsee kastella vain harvakseltaan ja multa saa kuivahtaa kastelukertojen välillä.

Vinkki! Tulilatva on myös ulkokukka. Lue lisää www.huiskula.fi

Vaaleanvihreälehtinen kapinitulehti l. kalanchoe thyrsiflora on upea ja trendikäs kasvi, jota hoidetaan samalla tavalla kuin samaan sukuun kuuluvaa tulilatvaa. Vaatimaton ja melkein missä tahansa menestyvä kasvi soveltuu hyvin aloittelevallekin Kukkien Ystävälle!

Viirivehka on perinteinen julkisten tilojen ja työpaikkojen kasvi ja erinomainen ilmanpuhdistaja. Kasvin selkeä muoto ja valkoiset kukinnot tekevät kasvista nykykotien suosikin. Kasvi viihtyy valoisalla paikalla. Viirivehka menestyy melko varjoisassakin, mutta ei todennäköisesti tällöin kuki. Viirivehka on oivallinen kasvi isoon ruukkuun. Tässä kolme viirivehkaa on istutettu korkeaan altakastelu ruukkuun.

Limoviikuna ’Barok’ on hauskannäköinen toteutus perinteisestä kotiemme isosta viherkasvista. Rungollisena se näyttää pieneltä puulta. Limoviikuna vaatii säännöllisen kastelurytmin, sillä se reagoi sekä liikakasteluun, että kuivuuteen lehtiään varistamalla. Parhaiten kasvi viihtyy valoisalla paikalla.

Anopinkieli (ohjelmassa) ja anopinhammas ovat jo nimiensäkin ansiosta sitkeitä

kasveja, eikä niitä saa hengiltä millään. Kasvin voi tappaa ainoastaan kastelemalla sitä liikaa, joten jätä mieluummin kastelukerta väliin kuin lorautat vettä varmuudeksi. Anopinkieli ja anopinhammas ovat askeettisen muotonsa vuoksi nykysisustajien suosiossa.

Vaatekaappi: Puustelli Oy. Taulu: Cobalt 138, 305,- Maricken Shops Oy

Olohuone

Korkeita leikkokukkia sylinterimaljakoissa tv-tasolla:

neilikoita, puolisuurta krysanteemia ja phormiumin lehteä, afrikantähdikkiä, ruusua, kotilokukkaa ja rautaheinää.

Matalassa asetelmassa, metsäinen ja maanläheinen juttu:

valkoista kallaa, puolisuurta krysanteemia, leikkovihreitä, valkoisia Oasis-palloja (=kukkasientä), johon kallat ja leikkovihreät on kiinnitetty.

Kolme orkideaa isossa lasimaljakossa: kaksi tummanpunaista pantterikämmekkää sekä yksi limen värinen puikkokämmekkä, joiden juuret on peitetty koristekivillä (www.kekkila.fi).

Lasiastiaan istutetun kasvin kosteus säilyy pidempään ja se ei rönsyile halutun tilan ulkopuolelle. VINKKI! Selkeään sisustukseen voi valita rönsyisemmänkin kasvin, jos sen istuttaa suora-linjaisen astian sisälle.

Sutipuu on helppohoitoinen kasvi ja se kestää hyvin kuivuutta. Sutipuita on erikokoisia.

Sutipuu on erittäin suosittu iso viherkasvi niin kotona kuin julkisissa tiloissakin. Sutipuu tarvitsee runsasta valoa, joten sen luontainen sijoituspaikka on talon isoimman ikkunan äärellä ainakin talvella. Sutipuu pitää suihkuttelusta, kesällä jopa päivittäin, talvella pari kertaa viikossa. Huoneilman kuivuus vaikuttaa suihkuttelu- ja kastelutarpeisiin!

Rahapuu kestää hyvin kuivuutta ja paahdetta. Sen runko paksuuntuu puuta muistuttavaksi.

Rahapuun pintamullan peitoksi soveltuvat erilaiset koristekivet tai jokin matala viherkasvi.

Pullojukka on kotoisin Meksikosta ja näin ollen sopeutunut kovaan kuivuuteen ja paahteeseen. Pullojukan varteen muodostuva pyöreä mukula on kasvin vesivarasto. Kasvin kasvaessa myös mukula turpoaa suuremmaksi. Lehtiä on hyvä suihkutella aina välillä, muuten kasville annetaan vettä pari kertaa viikossa. Hyvä aloittelevan Kukkien Ystävän valinta!

Olohuoneen kotiteatteri Hifimesta Oy, (02) 2778950 www.hifimesta.fi

Sohva: Sisustajan Divaani (02) 4693444 www.sisustajandivaani.fi

TV-taso: Deligne (02) 251 8091 www.deligne.fi

Sohvatyynyt, kukalliset Olivia / Sandberg 72,80/m ja ruskeat Flowers to Impress/Chivasso 97,50/m, Maricken Shops Oy (02) 4368 233 www.maricken.fi

Keittiö

Suomessa myytävät chilit tai chilipaprikat ovat pääsääntöisesti syötäviä. Chilit vaativat runsasta valoa. Kastele hedelmöivää kasvia runsaasti, mutta anna pintamullan kuivahtaa kastelujen välillä.

Hopeaköynnös viihtyy varjoisassa paikassa. Kastele säännöllisesti, mutta kohtuudella. Hopeaköynnös pitää suihkuttelusta. Kasvi sopii hyvin hyllylle tai amppeliin.

Oliivipuun voi sijoittaa suoraan auringonpaisteeseen ja kesällä ulos. Kastele säännöllisesti. Oliivi kukkii keväällä ja tekee hedelmät talvella. Oliivipuu on istutettu savimaiseen multaan ja

mullan pintaan voi helposti vaihtaa kiviä, hiekkaa, kuivattuja hedelmiä tai mausteita yms.

Kattauksen asetelma on tehty kahteen Muurla Designin Puro-maljakkoon, joissa on

punaista ruusua ja afrikantähdikkiä. Käyttämällä kahta, toisiinsa leikkovihreällä ”sidottua” astiaa, asetelmasta on saatu iso. Veteen on pudotettu tekokirsikoita, mutta sinne voi laittaa vaikka kiviä, leikkovihreää tai simpukoita kattauksen teeman mukaan. Värillistä Oasis-sientä voi myös käyttää valitsemalla kattauksen väreihin sopivan.

Keittiön kaapistot: Puustelli Oy, Kodinkoneet: AEG, Markantalo

Pöytäkattaus: iittala oy ab tehtaanmyymälä (020) 439 3547 www.iittala.fi

Laskosverhot: Saraya/Romo 65,-/m, Maricken Shops Oy (02) 4368 233

www.maricken.fi

Pienessä WC:ssä on ilahduttamassa sateenvarjosaniaisesta sidottu puulta näyttävä kimppu. WC:hen laitetut kukat viimeistelevät kodin sisustuksen ja tuovat hymyn vieraiden huulille. Nopea ja helppo toteutus on ruusun terälehdet pöydällä tai kauniissa astiassa.

Pyyhkeet: Santes 15 eur/kpl, Maricken Shops Oy (02) 4368 233

12.10.2005

Brysselin sisustusliikkeitä

Vierailimme Brysselissä tutustumassa kaupungin sisustusliikkeisiin. Listassa esitysjärjestyksessä kaikki liikkeet joissa vierailimme.

Tyylikästä eurooppalaista sisustusta, kauniita nahkahuonekaluja: Ebony, 132 Avenue Louise, 1050 Brussels; www.ebony-interiors.com.

Keittiöita ja keittiötarvikkeita: Farenheit, Avenue Louise 130 B, 1050 Brussels; farenheit@farenheit.be.

Ihanan värikäs sisustusliike, yllätyksiä ja klassikoita: Marie’s Corner Rue du Page, 28, 1050 Brussels; www.mariescorner.com.

Astioita kilohintaan: La Vaiselle au Kilo, rue Bodenbroek 8A, 1000 Brussels.

Flamantin tyyli on kodikas ja lämmin, ja siinä on viitteitä siirtomaatyylistä, kustavilaisuudesta ja Provencen hengestä. Flamant tuotteita myy Suomessa: Boknäs; www.boknas.fi.

Flamant, Grand Sablon 36, 1000 Brussels. Flamant Junior, Grote Zavel 32 ,Grand Shablon, 1000 Brussels; www.flamant.com.

Jokaiselle sisustajalle jotakin, runsas sisustus- ja lahjatavaraliike kahdessa kerroksessa: New de Wolf Rue Haute 91, 1000 Brussels.

5.10.2005

Sisustajan makupeli Habit5xM

Vuokko Takala-Schreib Seinäjoen Ammattikorkeakoulun Kulttuurialan ja muotoilun yksiköstä esitteli netistä löytyvää Habit 5xM sisustajan makupeliä. Tietokonepelin avulla kuluttaja voi rauhassa etsiä mieleisiään huonekaluja kotimaisten tuottajien mallistoista ja hahmottaa omaa sisustustyyliään. Valmiin ”makukartan” avulla kuluttaja voi helposti havainnollistaa oman sisustustyylinsä ja näin helpottaa ratkaisujen tekemistä esim. huonekaluliikkeissä. Tutkijat ja huonekalujen valmistajat sekä myyjät saavat pelin avulla tietoa kuluttajien valinnoista ja voivat saadun tiedon avulla kehittää mallistojaan. Yhteistyökumppaneina projektilla on mm. Vepsäläinen, Interface, Kaani, Liias, Topi-keittiöt ja Junet. Makupeli löytyy osoitteessa www.habit5xm.fi .

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja