Loista ja pysy turvassa - heijastimella näyt jopa kolme kertaa pidemmälle

Syysillat pimenevät ja varjot syvenevät. Puiden, mainoskylttien ja puskien varjoista on vaikea huomata jalankulkijaa. Tee itsellesi ja autoilijalle palvelus, käytä heijastinta.

Valoisan ajan vähentyessä autoilijan voi olla vaikea havaita jalankulkijat ajoissa. Valaistuillakin alueilla jalankulkijoiden huomaaminen voi olla hankalaa.

  • Vuonna 2013 Liikenneturva arvioi että noin joka toinen suomalainen käyttää heijastinta
  • Heijastin päivää vietettiin ensimmäisen kerran 1.10.2013

Lapsien voi erityisesti olla vaikea ymmärtää, että vaikka he näkevät auton, se ei automaattisesti tarkoita sitä, että auto näkisi heidät.

Heijastimen käyttö auttaa autoilijaa huomaamaan jalankulkijan. Myös laki velvoittaa jalankulkijoita käyttämään asianmukaista heijastinta pimeällä.

Lyhyillä valoilla ajava autoilija havaitsee jalankulkijan noin 40 metrin päästä, vaatetuksesta riippuen. Heijastimen kanssa jalankulkijan voi havaita jo 150 metrin etäisyydestä.

Pitkillä valoilla ajava kuski huomaa jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä, heijastimen kanssa havaitsemisetäisyys kasvaa puolella, eli 300 metriin.

Käytä heijastinta oikein

Nykyään heijastimia on monenlaisia. Pienen koululaisen voi saada loistavaksi huomioliiveillä ja heijastimilla. Trendikäs kaupunkilainen voi täydentää syystyylinsä design-heijastimella.

Oikeanlaisessa heijastimessa on seuraavat merkinnät:

  • CE
  • EN 13356
  • tyyppitarkastuksen tehneen laitoksen nimi (esim. Työterveyslaitos)
  • käyttöohjeet
  • valmistaja

Heijastinta käytetään tien puoleisella sivulla.

Tarranauha-, stretch- tai jousiheijastimen voi laittaa nilkkaan tai ranteeseen. Kävellessä sekä jalat, että kädet, liikkuvat ja tekevät heijastimesta helpommin huomattavan.

Narun päässä vapaasti roikkuva heijastin kiinnitetään niin, että se roikkuu polven korkeudella. Heijastimen pitää heilua vapaasti, niin että se näkyy eteen, taakse ja sivulle.

Pimeällä lenkkeilevä voi vetäistä päällensä huomioliivit tai vaikka kokonaan heijastavasta materiaalista tehdyn takin.

Käytä rohkeasti montaa heijastinta, ne täydentävät toisiaan.

 

Lue myös:

    Uusimmat