Lohduton näky luhistuneen rakennuksen raunioilla: Voiko sisarrakennuskin romahtaa? Tämä kaikki Miamin traagisesta onnettomuudesta tiedetään

CNN 2:06
Lohduton näky luhistuneen rakennuksen raunioilla Miamissa: Olisiko jotain voitu tehdä toisin? Katso kaupungin kuvernöörin haastattelu!

Miamissa osittain romahtanut kerrostalo herättää pelkoa myös lähirakennuksissa. Koostimme tähän juttuun, mitä romahduksesta tiedetään. 

Pelastus-, etsintä ja raivaustyöt Miami Beachin pohjoispuolella jatkuvat edelleen. 

Näin ollen on myös mahdotonta arvioida, miten monta kuolonuhria onnettomuus tulee kaiken kaikkiaan vaatimaan. 

– Sänkyni tärisi ja parvekkeen ovet paiskautuivat auki. Se tuntui elämäni pisimmältä ukkoselta, jota olen koskaan kuullut elämäni aikana, 62-vuotias Susana Alvarez kuvaili romahdushetkeä NPR:lle. 

Katso yllä videolta, millaiset tuhot ja lohduttoman näyn romahdus jätti jälkeensä!

Mikä aiheutti romahduksen?

Romahduksen syy on edelleen mysteeri. 

Aiemmin amerikkalaismediat kertoivat, että talossa oli havaittu vakavia rakennevaurioita jo kolme vuotta sitten.

Vuonna 2018 valmistuneen raportin mukaan rakenteellisia vaurioita löytyi paljon. Muun muassa kerrostalon alla olevan pysäköintihallin betonitolpista ja -palkeista sekä seinistä oli löydetty halkeamia.

Raportissa ei mainittu rakennuksen romahdusriskistä, mutta selonteossa kehotettiin pikaisiin korjaustöihin.

Paikalliset viranomaiset ovat kuitenkin kertoneet romahduksen jälkeen, että he eivät olleet lukeneet raporttia, vaikka sellainen kaupungin hallusta tosiasiallisesti löytyy. 

Romahtaako toinenkin korkea tornirakennus?

Useita kuolonuhreja vaatinut romahdus on saanut ihmisten huomion kiinnittymään myös muihin iäkkäisiin kerrostaloihin kaikkialla Floridan eteläosissa. 

Noin korttelin päässä luhistuneesta tornista sijaitsee rakennus, jonka rakentamisesta ABC Newsin mukaan vastannut sama rakennusyhtiö käyttäen samoja materiaaleja ja samaa muotoilua kuin luhistuneessa rakennuksessa. 

Vuonna 1982 valmistunut rakennus on hieman pienempi kuin sen luhistunut sisarrakennus. 

Sekä vuonna 1981 valmistunut etelätorni että vuotta myöhemmin valmistunut pohjoistorni ovat altistuneet samoille sääilmiöille ja luonnollisen maanvajoamiselle noin neljän vuosikymmenen aikana. 

Ei ihmekään, että rakennuksen asukkaat pohtivat, voisiko raju romahdus toistua myös heidän kodissaan. 

Salmon Goldin, 89, mukaan taloyhtiön hallitus ei ole koksaan säästellyt rakennuksen kunnossapidosta, ja onkin siksi vakuuttunut, että pohjoistorni on turvallinen. 

Philip ja Nora Zyne ovat asuneet pohjoistornissa useiden vuosien ajan. Heidän mukaansa myös pohjoistornissa on viime päivien aikana näkynyt useita tarkastajia. 

Vaikka he itse eivät ole aikeissa ainakaan toistaiseksi muuttaa pois, osa pohjoistornin asukkaista on pakannut tavaransa ja lähtenyt pois mahdollisen rakennusvian vuoksi.

– Kyseessä ei ole mikään joukkomuutto. Mututuntumalla voin sanoa, että ehkä noin neljännes talon asukkaista on lähtenyt, Zyne arvioi. 

Yhdysvaltain presidenttipari aikoo vierailla onnettomuusalueella

Surfsiden kaupungin pormestari Charles Burkett ei toistaiseksi näe syytä pohjoistornin evakuoimiselle – ei ennen kuin torni on tarkastettu mahdollisten rakennusvirheiden varalta.

Joidenkin asukkaiden mukaan rakennuksen tukipalkeissa on myös havaittu halkeamia kuin etelätornissa.

– Jos minulta kysyttäisiin, haluaisinko viettää yöni pohjoistornissa, en haluaisi ennen kuin rakennus on tarkistettu, pormestari totesi ABC Newsille. 

Pohjoistorni ja muut kaupungin vuosikymmeniä vanhat rakennukset tullaan tarkastamaan lähitulevaisuudessa. 

Valkoisen talon mukaan presidentti Joe Biden ja hänen vaimonsa Jill Biden aikovat vierailla romahdusalueella torstaina, mikäli etsintä- ja pelastusoperaatiot sen mahdollistavat. 

Valvontakameralle tallentui Miamin dramaattinen kerrostaloromahdus – 12-kerroksisen talon raunioista löytynyt kolme kuollutta 0:37
Valvontakameralle tallentui Miamin dramaattinen kerrostaloromahdus – 12-kerroksisen talon raunioista löydetty neljä kuollutta

Lue myös:

    Uusimmat