Liukastumiset työllistävät sairaaloita: Potilaita jopa 4 kertaa tavallista enemmän – ei-kiireellisiä leikkauksia jouduttu siirtämään

Leikkaussalit ovat nyt kovilla, kun jääkeli näkyy lukuisina kaatumisina. Jonottavia potilaita on 3-4 kertaa enemmän kuin normaalisti, kerrotaan Helsingissä toimivasta HYKS:stä. Ei-kiireellistä leikkausta odottavat saavat jatkaa odottamistaan. 

– Meillä on ollut tämän ja viime viikon aikana kolme-neljä kertaa enemmän liukkaiden aiheuttamia murtumapotilaita ja iso osa siitä on vaatinut leikkaushoitoa, kertoo HYKS:n ortopedian ylilääkäri Kaisa Virtanen.

Normaalisti leikkauspotilaita on jonossa noin 20.

– Tällä hetkellä meillä on vajaa 60 potilasta, jotka odottavat leikkausta Töölön sairaalassa. Sama tilanne on Jorvin ja Peijaksen sairaalassa ja varmaan Uudellamaalla muutenkin, Virtanen jatkaa. 

Töölön tapaturma-asemalla on ryhdytty erityisjärjestelyihin. 

– Olemme nostaneet valmiutta, jotta kiireellisten potilaiden leikkaukset saadaan toteutettua.

Miten tällaisesta määrästä selviää?

– Sairaalassa on aina kaikki leikkaussalit käytössä, joten me olemme joutuneet siirtämään ei-kiireellisiä leikkauksia. Lisäksi olemme tehneet ylimääräistä työtä eli ilta-aikaan olemme avaamaan lisää leikkaussaleja.

Ei-kiireellisisiksi leikkauksiksi määritellään suunnitellut leikkaukset. Tällaisia ovat esimerkiksi kuluman vuoksi tehtävät tekonivelleikkaukset. 

Näkyykö työtaistelutoimenpiteet mitenkään teillä?

– Päivystystoiminta on ylityölakon ulkopuolella. Se ei näy meillä, kuittaa Virtanen. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja