Mainos

Lipposen pitkä ura politiikassa - katso kuvat vuosien varrelta

Paavo Tapio Lipponen (s. 23.4.1941) on nykyään suomalainen energiateollisuuden konsultti. Hänen muistetaan kuitenkin parhaiten pitkästä poliittisesta urastaan.

Lipponen valmistui ylioppilaaksi Kuopion Lyseosta 1959. Yhdysvalloissa vietetyn opiskelureissun jälkeen hän muutti Helsinkiin ja aloitti opiskelun valtiotieteellisessä tiedekunnassa pääaineenaan kansainvälinen politiikka. Paavo Lipponen valittiin Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan edustajistoon vuonna 1964 kolmen muun sosiaalidemokraatin, Ulf Sundqvistin, Ilkka Taipaleen ja Ilkka Sumun kanssa.

Ura SDP:ssä

SDP:ssä Lipponen on toiminut puheenjohtajana, tutkimussihteerinä, kansainvälisten asiain sihteerinä, poliittisen osaston päällikkönä, Helsingin piirin puheenjohtajana, puoluetoimikunnan jäsenenä, puolueneuvoston jäsenenä. Hän on toiminut myös pääministeri Mauno Koiviston sihteerinä ja työministeri Veikko Helteen poliittisena sihteerinä. Puheenjohtajaksi Lipponen nousi vuonna 1993, kun Ulf Sundqvist joutui jättämään kautensa kesken taloudellisten epäselvyyksien vuoksi. SDP:n puheenjohtaja hän oli vuosina 1993–2005.

Pääministerinä ja puhemiehenä

Lipponen toimi Suomen pääministerinä vuosina 1995–2003 johtaen kahta täyden vaalikauden istunutta hallitusta (Lipponen I ja Lipponen II). Pääministerikautensa jälkeen vuosina 2003–2007 hän toimi eduskunnan puhemiehenä. Lipponen toimi Helsingin kaupunginvaltuutettuna vuosina 1985–1995.

Uusperhe julkisuudessa

Myös Lipposen henkilökohtainen elämä on ollut julkisuuden pyöriteltävänä. Lipposen ensimmäinen vaimo, Aila-Marja Lipponen toimi myös Helsingin kaupunginvaltuutettuna vuoteen 2004. Avioliitosta syntyi yksi lapsi ja pariskunta erosi 1997.

Suurinta kohua herätti kuitenkin Lipposen suhde huomattavasti nuorempaan naiseen pian avioeron jälkeen. Vuonna 1998 Paavo Lipponen meni naimisiin Päivi Hertzbergin kanssa, joka otti miehensä sukunimen seuraavana vuonna. Pariskunnalla on kaksi lasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.