Linssi-kasviskeitto ja raikas puolukkakiisseli 9.4.2001

Toim. Kati Nappa
2 sipulia
2-3 porkkanaa
4-5 perunaa
1 punainen paprika lohko kiinankaalia
4 dl vihreitä linssejä tai hernerouhetta
1,2-1,5 l vettä
2 kasvisliemikuutiota tai vähän tuoretta tai kuivattua lipstikkaa suolaa, musta- tai valkopippuria (vähän juustokuminaa tai chilijauhetta) hienonnettua tilliä
(kypsiä broileri- tai lihapyöryköitä)

Kuori ja kuutioi sipulit ja porkkanat. Kuumenna öljy paksupohjaisessa kasarissa ja kullota sipulia ja porkkanaa jonkin aikaa. Kuori ja kuutioi sillä aikaa perunat. Huuhdo paprika, poista kanta ja siemenet ja kuutioi se. Huuhdo ja suikaloi kiinankaali.
Huuhdo linssit hyvin juoksevan veden alla ja poista roskat ja huonot linssit. Lisää kiehuva vesi kattilaan. Kaada joukkoon perunat, linssit, paprika ja kiinankaali sekä hienonnetut yrtit tai kasvisliemikuutiot.
Jos haluat eksoottista makua lisää juusto- kuminaa tai chiliä. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 20-30 min. Mausta suolalla, pippurilla ja hienonnetulla tillillä. Keiton kanssa maistuu hyvä leipä. Jos haluat keitosta ruokaisamman, lisää joukkoon loppuvaiheessa valmiita einesbroileri- tai lihapyöryköitä.

Jälkiruuaksi maistuu raikas puolukkakiisseli:

6 dl vettä
1/2-1 dl sokeria
3-4 rkl perunajauhoja+1/2 dl kylmää vettä
1 1/2-2 dl survottuja puolukoita
Kuumenna vesi ja sokeri kiehuvaksi. Sekoita perunajauhot kylmään veteen. Ota kattila pois liedeltä ja lisää suurus joukkoon koko ajan sekoittaen. Nosta levylle ja anna kiisselin kiehahtaa. Lisää joukkoon puolukkasurvos ja kaada kiisseli vadille jäähtymään. Ripottele pinnalle sokeria kuortumisen estämiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat