Linda Lampenius salasi bulimian vuosien ajan ja joutui kolmesti sairaalaan – lääkäreiden sanat hämmästyttävät edelleen

Linda Lampenius riidoistaan Peter Nygårdin kanssa:"Kaikki tuntui toivottomalta" 9:32
Linda Lampenius riidoistaan Peter Nygårdin kanssa: "Kaikki tuntui toivottomalta"

Linda Lampenius sairastui bulimiaan vuonna 1999 ja vuonna 2006 hän hakeutui hoitoon.

Viulisti Linda Lampenius julkaisi oman elämäkerran Kesytön elämäni (Otava). Kirja julkaistiin Suomessa eilen ja Ruotsissa se julkaistaan hieman myöhemmin.

Lampenius käsittelee kirjassaan muun muassa vuosien riitaa liikemies Peter Nygårdin kanssa, joka istuu tällä hetkellä vangittuna. 90-luvun lopussa Nygård haastoi Lampeniuksen oikeuteen ja vaati tältä 10 miljoonaa dollaria kunnianloukkauksesta. Lampenius kertoo Uutisaamu-lähetyksessä, että hän päätti taistella niin kauan kuin pystyy ja rahat riittäisivät.

– Kiersin tosi paljon ja tein sellaisia esiintymisiä, joita ei olisi pitänyt tehdä, koska oli liikaa töitä. Minun oli pakko saada kaikki rahat tilille, mitä voi saada, Lampenius muistelee.

Lampeniuksella oli ollut jo syömishäiriö, mutta riita Nygårdin kanssa laukaisi bulimian. Hän eli tuohon aikaan kaksoiselämää: esiintyi hymyillen, mutta kotona murtui.

– Bulimia yleensä pahenee ja pahenee. Vaikka joka kerta on se ajatus, että tämä on viimeinen kerta.

Uutisaamu-lähetyksessä nähtiin kuva Lampeniuksesta vuodelta 2005, kun hän oli jo useamman vuoden sairastanut bulimiaa.

Mitä sanoisit tälle Lindalle, jonka näet kuvassa?

– Sanoisin: uskalla kertoa jollekin. Vuonna 2006 eli seuraavana vuonna jouduin sairaalaan kolme kertaa, kun olin oksentanut niin paljon. Oli niin paljon kipuja.

Viimein Lampenius kertoi sairaudestaan lääkäreille. Lampeniuksen saama vastaus hämmästyttää edelleen.

– Silloin myönsin ensimmäistä kertaa, että minä oksennan. Minulle sanottiin vain, että lopeta ja älä enää oksenna, sitten se on poissa. Aivan kuin se olisi helppo juttu ja sitä se ei ole. Sen tietää jokainen, jolla on bulimia. Sitä ei pysty lopettamaan ilman apua.

Miten Linda Lampenius lopulta selvisi bulimiasta? Katso video.

Lue myös:

    Uusimmat