Linda Lampenius kertoo, miten Peter Nygård halusi tuhota hänet: "Nyt olen palannut takaisin"

Linda Lampenius kertoo, miten Peter Nygård halusi tuhota hänet 6:48
Katso videolta, miten vaikeaa Linda Lampeniuksen oli kertoa dokumentissa elämänsä vaikeista asioita.

Linda Lampeniuksesta kertova Linda-dokumenttisarja palkittiin Kultainen Venla -gaalassa 26. tammikuuta. Tunnustus hyvin tehdystä työstä sai Lampeniuksen mieleen myös ikäviä muistoja. 

Linda Lampeniuksesta kertova neliosainen Linda-dokumenttisarja palkittiin Vuoden dokumenttisarja 2023 -palkinnolla Kultainen Venla -gaalassa 26. tammikuuta. Dokumentissa nähdyn materiaalin kuvaamisen Lampenius aloitti jo vuonna 1997. 

Lampenius lähetti kiitospuheessaan muotisuunnittelija Peter Nygårdille terveiset vankilaan. Muuten hän ei ollut miettinyt puhettaan etukäteen, koska ei uskonut voittoonsa, mutta tuon osan hän mietti tarkoin valmiiksi. 

– Se oli minulla niin sisällä se tunne Nygårdista, että hän oli estänyt minua tekemästä tätä dokkarisarjaa ja kirjaani. Niin kauan, kun minulla oli tämä sopimus hänen kanssaan, etten saa puhua, niin en voinut puhua elämästäni. En voinut kertoa mitään, mikä liittyi manageritoimistooni Yhdysvalloissa, koska hän omisti sen. Enkä voinut puhua myöskään siitä, mitä oli tapahtunut hänen kanssaan. Kun hänet vangittiin, niin sitten tiesin, että nyt, Lampenius kertoi MTV Uutisille palkinnon saamisen jälkeen.

Lampeniuksen dokumentissa tuodaan muun muassa esiin, millaista oli olla nainen 90-luvulla ja 2000-luvun alussa. 

Lampenius arvelee, että Nygårdilla on vankilassa kaikkinensa paljon mietittävää.

– On niin paljon naisia, jotka ovat kertoneet hänestä asioita. Jotenkin minulla on sellainen olo, koska tiesin, että hän haluaa tuhota minut. Että minulta menee kaikki: terveys, ura ja rahat ja mahdollisuus esiintyä kotimaassani. Mutta nyt olen palannut takaisin. 

Tällä hetkellä Lampenius haluaa jättää kaikki vastoinkäymiset taakseen. Hän ei halua antaa Nygårdille anteeksi, mutta nykyään hän ei mieti sitä enää joka päivä. 

– Nyt minulla on asiat hyvin ja voin taas esiintyä Suomessa. Hän ei enää pysty vaikuttamaan elämääni, Lampenius totesi huojentuneena.

Peter Nygård istuu nyt vankilassa

Nygård todettiin marraskuussa 2023 Kanadassa syylliseksi neljään syytekohtaan tapauksissa, jotka ajoittuvat 1980-luvun lopulta 2000-luvulle. Oikeudessa viisi naista syytti Nygårdia seksuaalirikoksista. Syyttäjien mukaan Nygård oli käyttänyt valtaansa ja asemaansa varakkaana muotisuunnittelijana nuorten naisten houkuttelemiseen.

82-vuotias Nygård oli sanonut olevansa syytön kaikkiin syytekohtiin. Nygård väitti, että hän ei muista edes tavanneensa kyseisiä naisia.

Lampenius teki aikoinaan sopimuksen manageritoimiston kanssa, josta selvisi myöhemmin, että Nygård oli siinä osakkaana. Lampenius joutui losangelesilaisen manageritoimiston kanssa ongelmiin, koska se pidätti palkkioni tilillään, eikä maksanut rahoja Lampeniukselle.

Lampenius haastoi manageritoimiston oikeuteen ja onnistui saamaan osan rahoistaan sovittelun kautta.

Myöhemmin Nygård haastoi hänet kuitenkin oikeuteen kunniansa loukkaamisesta lehtiartikkelin vuoksi. Lampenius oli antanut haastattelun, kun kuuli, että eräs suomalaismalli oli viety Nygårdin luokse samalla tavalla kuin hänetkin aikaisemmin.

– Kerroin haastattelussa omista kokemuksistani. Lopulta Nygård vaati minulta oikeusteitse lähes 40 miljoonan dollarin korvauksia. Kahden vuoden oikeuspiinan jälkeen rahani loppuivat, Lampenius kertoi MTV Uutisille vuonna 2021. 

Nygårdin asianajaja tarjosi sovintoehdotusta, jonka mukaan Lampeniuksen oli julkaistava Ilta-Sanomissa koko sivun anteeksipyyntö Nygårdille ja annettava haastattelu Rita Tainolalle. Hän joutui myös allekirjoittamaan Nygårdia koskevan vaitiolosopimuksen.

Katso videolta, miten vaikeaa Linda Lampeniuksen oli kertoa dokumentissa elämänsä vaikeista asioita. 

Lue myös:

    Uusimmat