Mainos

Liito-oravan suojelusta korvausta maanomistajille

Maanomistajille on tulossa mahdollisuus saada korvausta liito-oravien suojelun vuoksi.

Eduskunta paikkaa korvausoikeuteen jääneen aukon, kun se lähiaikoina hyväksyy liito-oravia koskevan luonnonsuojelulain muutoksen.

Lainmuutosten sisältö varmistui käytännössä tänään, kun eduskunnan ympäristövaliokunta viimeisteli oman mietintönsä hallituksen esityksestä.

Liito-oravien suosima alue voidaan muuttaa luonnonsuojelualueeksi, mikä oikeuttaisi maanomistajan saamaan korvausta. Eduskunnassa hallituksen esitykseen tehtävällä lisäyksellä halutaan vielä paikata tilanteita, joissa edellytykset luonnonsuojelualueen perustamiselle eivät täyty, mutta suojelusta aiheutuva haitta on kuitenkin merkittävä.

Kysymys voi olla esimerkiksi siitä, että rakennuslupaa ei myönnetä, koska rakennusalue on osoittautunut liito-oravan lisääntymis- tai levähdyspaikaksi. Korvaus voi myös olla väliaikainen, enintään kymmenen vuotta kestävä.

Kuluja vaikea arvioida

Ympäristövaliokunta oli varovainen arvioimaan, kuinka paljon kustannuksia liito-oravien suojelusta aiheutuu, koska eläinten määrästäkään ei ole tarkempaa tietoa. Valiokunnan tiedotustilaisuudessa arvioitiin, että valtion lisämeno olisi korkeintaan pari miljoonaa euroa vuodessa.

Samalla muutetaan lain kohtaa, jossa kielletään liito-oravien lisääntymis- ja levähdyspaikkojen hävittäminen ja heikentäminen. Laista poistetaan siinä nykyisin oleva määrittely, jonka mukaan paikkojen pitää olla "selvästi luonnossa havaittavia". EU:n komission mielestä tällainen määrittely uhkaa tehdä tyhjäksi liito-oravan suojelun Suomessa.

Liito-orava on EU:ssa tiukasti suojeltu ja Suomi on ennen Viron EU-jäsenyyttä unionin ainoa maa, jossa liito-oravia esiintyy.

Liito-oravien määrästä ei ole tällä hetkellä luotettavaa tietoa. Vuonna 2001 tehty arvio on 14 500-54 200 yksilöä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.