Liian yleinen vaiva hoidettavaksi? Näin lukijat kertovat lääkäreiden suhtautuvan

Studio55.fin kyselyyn vastanneista lukijoista yli 90 prosenttia kertoi kärsivänsä nivelkivuista. Monesta vastauksesta välittyi turhautuminen nivelvaivojen hoitoon: joko mikään ei tuntunut tepsivän tai lääkärin, lääkkeiden ja leikkausten koettiin vain pahentavan tilannetta. Osataanko nivelkipuja hoitaa?

Studio55.fi kysyi lukijoiltaan heidän nivelvaivoistaan. Ylivoimaisesti suurin osa, peräti 91 prosenttia yli 1 800 vastanneesta, kertoi kärsivänsä nivelkivuista. Moni vastaaja suhtautui kriittisesti ja epäluuloisesti lääkäreitä kohtaan tai kertoi saaneensa huonoa hoitoa. Tällaisia tarinoita lukijat kertoivat:

Olen kärsinyt polvivaivoista noin kolmisen vuotta. Yksityislääkäri toimi asiallisesti, mutta keskussairaalan ortopedi pani suorastaan halvalla. Olinhan keski-iän ylittänyt nainen, ylipainoinen ja vikana oli vaiva, joka on liian yleinen hoidettavaksi.

Leikkaus epäonnistui. Polvi ei koskaan tullut kuntoon, vaikka tapauksesta on aikaa 28 vuotta. Polvessa on sietämätön nivelrikko. Ortopedin mukaan leikkaustapa vaikutti vuosien varrella aiheuttaen polven kulumisen. Olin jo tekonivelsairaalalääkärin luona, mutta en halunnut kipeästä polvesta huolimatta sittenkään tekoniveltä, koska kokemus epäonnistuneesta leikkauksesta vaikutti. Ratkaisuni taisi olla väärä, sillä polvi voi mennä alta koska tahansa. Kudosta on ohuesti jäljellä, luut ottavat kohta yhteen.

Olen kärsinyt viisi vuotta vaikeasta polvinivelen kulumasta. Olen 55-vuotias omaishoitaja. Vuosi sitten ortopedi sanoi, että olen vielä ehkä liian nuori tekonivelleikkaukseen. Tarvitsisin jalkoja nyt enkä 20 vuoden päästä!

Olen syönyt lääkäreiden määräämiä tulehduskipulääkkeitä kourakaupalla vuosia. Lääkäreissä minua on vain palloteltu, ja selkäkipujeni takia olen ollut vuoteenomana moneen otteeseen. Jätin viljan pois, ja kivut hävisivät kolmessa viikossa. Lääkärini työterveydessä ei uskonut, että ruokavalio auttaisi kipuihin.

Yritän pärjätä käyttämällä polvitukia, jotka estävät polven sivuttaisen vääntymisen. Ortopedit ovat suositelleet polvileikkauksia, mutta olen kieltäytynyt, koska naapuri kuoli leikkauksen seurauksena ja parilla kaverilla tekonivel ei ole toiminut kunnolla.

Kaatuessani sääreni oli vääntynyt luonnottomaan asentoon polvesta alaspäin. Lääkäri ei reagoinut siihen mitenkään. Diagnoosi: nivelsiteet venyneet. Raaja kääntyy polven alapuolelta sivulle päin vinoon, ja polven ympärillä on iso, laaja patti sidekudosta. Polvessa nivelrikko. Nilkat ja jalkaterät turpoavat valtavasti.

Minun nivelkipuni pitävät minua vankina kotonani. Pyysin vuonna 2007 Terveydenhoidon Oikeusturvakeskukselta apua. Halusin, että tutkittaisiin, voisiko minun kipujani millään konstilla lievittää, ja tuohon pyyntööni ei suostuttu. Lääketieteellistä apua minulla ei kipuihini ole mahdollista Suomessa saada.

Studio55.fi

Kuvat Coloubox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja