Liian hyvää ollakseen totta? Sähköauton kotilataus voisi olla ilmaista ja kaikki hyötyisivät silti

1:12
Infiniti esitteli Detroitin autonäyttelyssä komean sähköautokonseptin.

Mitä, jos voisit ladata autosi akut aamulla täyteen ilmaiseksi ja illalla myydä saman tavaran takaisin sähköverkkoon?

Saksalainen energia-alan yritys E.ON ja ranskalainen EDF kehittävät parhaillaan sähköautojen kaksisuuntaista latausjärjestelmää (V2G) yhteistyössä Nissanin kanssa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Periaatteena on, että autoilija voi myydä autonsa akkuihin jo kertaalleen ladatun sähköenergian tarvittaessa takaisin kantaverkkoon. Järjestelmän kehittäjät toivovat, että myös isot eurooppalaiset autovalmistajat tarttuisivat ideaan.

Sähköautot tarjoavat energia-alalle merkittäviä tulevaisuuden mahdollisuuksia. Ensi vuosikymmenellä Euroopan teille ennakoidaan ilmestyvän miljoonia sähköautoja, joiden energiahuolto on järjestettävä laajapohjaisesti.

Yhtälö sisältää suurten mahdollisuuksien ohella myös ongelmia. Erityisesti sähkön korkean kysynnän aikaan sähköautojen samanaikaiset lataukset voisivat aiheuttaa esimerkiksi kantaverkon ylikuormitusta.

Energiayhtiö E.ON kehittää tätä silmällä pitäen sähköautojen lataustietoa kerääviä ohjelmistoja. Yhtiö käyttää lataustietoja muun muassa ennakoidakseen sähkönkulutuksen piikkejä ja suvantokohtia.

Nissanin tehtävänä on puolestaan kehittää kaksisuuntaista latausteknologiaa. Korkean kysynnän aikana autoilija voisi ”myydä” jo kertaalleen akkuihin lataamansa sähkön takaisin kantaverkkoon. Matalan kysynnän aikana hän voisi ladata sähköautonsa – ilmaiseksi.

Riittävän laajapohjaisena käytäntö voisi osaltaan tasata kantaverkon ylikuormitusta ja kysyntäpiikkejä.

Italialainen Enel on jo toimittanut ensimmäiset kaksisuuntaisten latauspisteiden koeversiot Tanskaan ja Hollantiin sekä Roomaan ja Genovaan.

Ranskalainen EDF puolestaan aikoo toimittaa amerikkalaisen Nuvven kanssa ensimmäisen kaupallisen kaksisuuntaisen latausverkoston Eurooppaan. Latausverkko olisi suunnattu Nissanin ja Mitsubishin valmistamille autoille.

Isot eurooppalaiset autovalmistajat eivät ole lämmenneet ajokista sähköverkkoon lataavalle sovellukselle. Ainakin toistaiseksi niitä on kiinnostanut enemmän perinteiset sähköautojen latausjärjestelmät.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja