Lihavuusleikkaus myllää ihmissuhteet – erot yleistyvät, sinkuille tulee vientiä

Kantaako kehopositiivisuus koosta huolimatta? 7:20

Lihavuusleikkaus voi parantaa potilaan terveyttä ja elämänlaatua monella tapaa, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella se voi myös vaikuttaa heidän ihmissuhteisiinsa.

Yllä olevalla videolla lihavuustutkija kertoo, miksi lihava ei laihdu syyllistämällä ja miksi "liiku enemmän ja syö vähemmän" on tyhmä ohje.

Ruotsalaistutkijoiden havaintojen mukaan potilaat solmivat lihavuusleikkauksen jälkeen enemmän uusia suhteita ja avioliittoja, mutta monien suhteet myös päättyvät ja avioerot yleistyvät. Muutokset havaitaan, kun lihavuusleikattuja verrataan lihaviin verrokkeihin ja väestöön yleensä.

Sinkkujen asema parisuhdemarkkinoilla parani selvästi lihavuusleikkauksen jälkeen. Muutos oli sitä suurempi, mitä enemmän potilas laihtui.

Erojen yleistyminen painottui usein pariskuntiin, jotka olivat ennen leikkausta kertoneet suhteensa ongelmista.

JAMA Surgery -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat kahden ruotsalaistutkimuksen aineistoihin. Toiseen osallistui 2 000 lihavuusleikkauksessa ollutta ja 1 900 lihavaa verrokkia, joita seurattiin kymmenen vuotta. Toisessa kolme vuotta kestäneessä tutkimuksessa verrattiin 29 000 lihavuusleikkauksessa ollutta 280 000 samanikäiseen verrokkiin.

Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa sairaalloisen lihaville potilaille, joiden lihavuus on jatkunut vähintään viisi vuotta ja joiden painoindeksi on yli 40. Tämä tarkoittaa 170-senttimetriselle henkilölle vähintään 116 kilon painoa ja 180-senttiselle yli 130 kiloa. Vaikeahoitoista diabetesta tai useita lihavuuteen liittyviä sairauksia potevia leikataan kuitenkin jo, kun painoindeksi ylittää 35.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Lue myös:

    Uusimmat