Lihaton lokakuu -kampanja villitsee – moni tähti mukana

Docventuresin Lihaton Lokakuu -nimeä kantava kampanja haluaa innostaa suomalaiset makkaranpurijat miettimään suhdettaan lihaan ja syömään enemmän kasvisruokaa.

Kampanjan keulahahmo, Madventures-sarjasta tuttu Riku Rantala kertoi MTV3.fin haastattelussa tempauksen taustalla olevan ympäristö, eettiset ja terveydelliset syyt. Lihattoman lokakuun aikana on tarkoitus olla kuukausi ilman lihaa tai ainakin vähentää merkittävästi lihan syömistä. Suomalaiset kuluttavat nykyään noin 78 kiloa lihaa vuosittain henkeä kohden.

– Se on ihan liikaa! Riskiraja syöpäjärjestöjen mukaan on 300g punaista lihaa ja lihajalosteita viikossa, ja kaikki sen yli on terveydelle oikeasti haitallista. Kun mietitään vanhoja hyviä aikoja, niin suomalaiset söivät kymmeniä kiloja vähemmän lihaa silloin ja ihan hyvin pärjättiin, Rantala perustelee.

Itsekin lihasta pitävä Rantala toivoo, että lihaton lokakuu tekisi pysyvän vaikutuksen hänen omaan ruokavalioonsa.

– Toivon, että itselleni tämä sokkiefekti johtaisi siihen, että söisin jatkossa merkittävästi vähemmän lihaa. Söisin kotimaista laadukasta lihaa, mutta vähemmän. Söisin siis vähemmän, mutta parempaa lihaa. En usko, että lihansyöntini loppuu täysin tämänkään tempauksen jälkeen, mutta toivottavasti se olisi jatkossa pelkästään ympäristöystävällisemmin ja eettisemmin tuotettua lihaa, mitä söisin.

Tapahtuman Facebook-ryhmään on liittynyt jo yli 29 000 ihmistä. Myös useat tunnetut kasvot ovat päättäneet pitää taukoa lihan syömisestä. Toimittaja ja juontaja Baba Lybeck on yksi heistä.

– Olen pitkään miettinyt sitä, että terveyden kannaltakin on parempi syödä vähemmän punaista lihaa. Minua on jo vuosia hirvittänyt tämä lihan tehotuotanto. Siinä ei ole mitään luonnollista. Sen takia tuntuu todella hyvältä lähteä mukaan tällaiseen loistavaan tempaukseen. Tämä on tempaus, joka varmaan tavoittaa aika monia ja tämä on ehdottomasti asia, jota kannattaa tukea. Me voimme fyysisesti paremmin, jos emme syö niin paljon lihaa ja koko maapallo voi paremmin, jos lihankulutus laskisi, Lybeck perustelee omaa osallistumistaan.

Myös koomikko Lotta Backlund otti haasteen vastaan kuultuaan maanantai-iltana lihattomasta lokakuusta.

– Heräsin tähän kampanjaan mukaan päivää ennen kuin lokakuu alkoi. Twitterissä ihmiset alkoivat puhua lihattomasta lokakuusta, ja sitten kun sitä asiaa selvitin ja googlailin, niin huomasin, että se on ihan mahtava juttu ja voin lähteä siihen mukaan, Backlund kertoi MTV3.fille.

Backlund havahtui miettimään omaa suhdettaan punaiseen lihaan vatsavaivojen takia.

– Pari vuotta sitten ystäväni oli raskaana ja menimme sushi-ravintolaan. Ystäväni ei tietenkään voinut syödä sushia, koska hän oli raskaana, joten hän otti pihvin. Otin sitten solidaarisuudesta myös pihvin, vaikka olisin oikeasti halunnut niitä susheja. Seuraavana päivänä vatsani oli ihan kauhean kipeä ja mietin, että mistä se johtuu, kunnes tajusin, että se on se lihaklöntti siellä vatsassani ja iän myötä ruuansulatus ei vaan toimi samalla tavalla. Se oli ensimmäinen kerta, kun aloin miettiä, että minun pitää syödä enemmän kasvisruokaa. Tämä sopii siis minulle ihan loistavasti. Tämä on hauska haaste, ja pystyin puhumaan miehenikin tähän mukaan, Backlund iloitsee.

Backlundin ja Lybeckin lisäksi myös Iholla-sarjasta tuttu Maria Nordinon kertonut Twitter-tilillään osallistuvansa lihattoman lokakuun viettoon.

Kampanjassa mukana olevat kannustavat pitämään lihanhimon kurissa huolehtimalla riittävästä proteiinin saannista.

– Pitää kiinnittää huomiota siihen, että saa tarpeeksi proteiineja. Kasvisruokahan ei ole pelkästään salaatteja tai kasvissosekeittoja. Se on tosi tärkeää, että pitää huolen siitä, että niitä proteiininlähteitä on mukana jokaisella aterialla, Riku Rantala ohjeistaa.

Myös Baba Lybeck neuvoo pitämään lihanhimon kurissa huolehtimalla proteiinien riittävästä saannista syömällä monipuolisesti kasvisruokia.

– Me syömme tosi paljon papuja. Syömme kaikenlaisia palkokasveja eri muodoissa. Syömme sekä vihreitä papuja että kuivattuja papuja, joita sitten keitämme. Kun syö mahdollisimman monipuolisesti kasvisruokaa, niin että siinä on mukana kokojyväviljaa ja muuta, niin silloin se kokonaisuus muodostuu sellaiseksi, että saa tarpeeksi proteiineja. Itse syön myös paljon maitotuotteita. Syön päivittäin rahkaa ja jogurttia. Niistä saa myös paljon proteiinia, aktiivisesti urheileva Lybeck kertoo.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja