Outo tunne heräämisen jälkeen on normaalia – hakeudu kuitenkin lääkäriin, jos jokainen aamusi alkaa näin

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23
Näin uni vaikuttaa terveyteesi. Haastattelussa THL:n tutkimusprofessori.

Moni tuntee outoa apatiaa ja ahdistusta aamulla herätessään, sanoo käyttäytymisterapeutti. Jos tunne valtaa jokaisen aamun, voi kuitenkin olla syytä mennä lääkäriin.

– On aivan normaalia joskus herätä ahdistuneena tai paniikissa, sanoo käyttäytymisterapeutti Natalie Wallace Women's Healthille.

Aamuinen ahdistus voi juontaa juurensa menneen yön pahasta unesta, tai sitten olet hermostunut arjessa tapahtuvasta isosta muutoksesta tai tärkeästä työasiasta.

Jos sen sijaan et herää ahdistuneena ennen häitäsi tai uranvaihtoprojektia, olet luultavasti harvinaisen hyvä kestämään stressaavia tilanteita ja muutoksia. 

Tavallisesti aamuiset ahdistumisentunteet juontavat myös menneisiin hetkiin, joilla ei ole enää yhteyksiä tähän päivään.

Jos tunne on jatkuva, kyseessä saattaa olla masennus 

Jos kuitenkin heräät joka ikinen aamu pitkien yöunien jälkeenkin alakuloisena ja apaattisena, on syytä hakeutua lääkäriin. 

Terveyskirjasto muistuttaa, että masennuksen tyypillisiä oireita ovat unettomuus tai unentarpeen lisääntyminen sekä lähes päivittäinen väsymys ja voimattomuus. 

Jos aamuinen tunne ei siis liity kaamosmasennukseen, joka puolestaan linkittyy alentuneeseen mielialaan pimeinä talvikuukausina, on syytä hakeutua psykologin tai lääkärin puheille.

Voimakkaan kaamosoireilunkin kohdalla on hyvä puhua lääkärin kanssa siitä, mitä alentuneelle mielialalle voisi tehdä. 

Lue myös:

    Uusimmat