Haluatko lopettaa tupakoinnin lopullisesti? Viisi juomaa, joihin ei kannata koskea

Pysyvästi eroon tupakasta 13:18
Pysyvästi eroon tupakasta? Katso vinkit lopettamiseen!

Ison-Britannian terveydenhuoltojärjestelmä NHS suosittelee tupakoinnin lopettamisesta haaveilevia välttämään viittä eri juomaa.

Uutenavuotena tehdään paljon elämäntapoihin liittyviä lupauksia. Yksi klassikko on luvata itselleen lopettaa tupakointi. Vaikka tupakointi on vähentynyt, edelleen suomalaismiehistä 15 prosenttia ja naisista 13 prosenttia tupakoi päivittäin, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos verkkosivuillaan.

Lupaus on järkevä ja todellakin terveysteko. Suomessa tupakka aiheuttaa joka viidennen kuoleman aikuisiällä, kertoo Terveyskirjasto. Tämä tarkoittaa, että joka vuosi noin 5 000 suomalaista kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Syöpäkuolemista joka kolmas ja sydän- ja verisuonitaudeista joka viides johtuu tupakoinnista. 

Vähemmän tunnettuja tupakoinnin terveyshaittoja ovat hedelmättömyysongelmat, aikaistuneet vaihdevuodet ja luiden haurastuminen.

Joka toinen tupakoija kuolee ennenaikaisesti tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Tupakointi ei ole haitallista vain tupakoitsijalle itselleen, vaan myös tupakansavulle altistuville henkilöille.

Viisi juomaa ja yksi ruoka, jotka lisäävät tupakanhimoa

Sauhuttelun lopettaminen on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Tupakoinnin lopettaminen aiheuttaa vieroitusoireita, kuten ärtyisyyttä, kärsimättömyyttä, tupakanhimoa, levottomuutta, keskittymisvaikeuksia, univaikeuksia, päänsärkyä ja lisääntynyttä ruokahalua.

Yhtä katalimmista vieroitusoireista, tupakanhimoa, voi lievittää omilla juoma- ja ruokavalinnoillaan, kertoo National Health Service verkkosivuillaan.

Alkoholi lisää monen tupakoitsijan kohdalla himoa polttaa, joten alkoholista onkin syytä pidättäytyä, jos toivoo pääsevänsä irti tupakasta. Lisäksi alkoholi tekee tupakasta paremman makuisen. Sama efekti on poreilevilla juomilla, kolajuomilla, teellä ja kahvilla. Nämä juomat kannattaa vaihtaa veteen tai mehuun.

Moni tupakoija sytyttää savukkeen aterian jälkeen. Tämän tottumuksen lisäksi itse lautaselta löytyvä ruoka voi lisätä tupakanhimoa. Erityisesti lihan syöminen näyttää lisäävän halua tupakoida. Sen sijaan juustojen, hedelmien ja vihannesten syömisen jälkeen tupakka maistuu tavallista pahemmalta.

Lue myös:

    Uusimmat