Tunnistatko vyöruusun oireet?

25:41

Vyöruusu on vesirokkoviruksen aiheuttama ihotauti, joka puhkeaa yleensä vasta vanhemmalla iällä. Oireet voivat olla kivuliaita.

– Koska vyöruusu on hermohakuinen virus, siihen liittyy yleensä alkuoireina kipuja, jotka kestävät kahdesta viiteen päivään, ja sen jälkeen alkaa ilmaantua rakkuloita, erikoislääkäri Petteri Carlson sanoo Studio55.fi-lähetyksessä.

– Vyöruusu esiintyy useimmiten vartalolla ja aiheuttaa paikallisen rakkulakylvön ihan kuin vesirokossa, mutta ei niin laajalla alueella.

Rakkuloita voi olla myös pään, niskan ja silmien alueella. Rakkulat eivät aina tule kaikki kerralla, vaan niitä voi tulla useampana aaltona.

Diagnosointia helpottaa, että rakkuloita esiintyy vain toispuolisena, joko oikealla tai vasemmalla puolella kehoa. Jos rakkuloita on molemmin puolin, kyse on jostain muusta ihosairaudesta.

Kipuja voi lievittää lääkityksellä

Vyöruusun rakkulat puhkeavat nopeasti, jonka jälkeen ne rupeutuvat ja paranevat pikkuhiljaa itsestään.

Carlson suosittelee silti hakeutumaan lääkäriin, sillä vyöruusu voi aiheuttaa voimakkaita kipuja, jotka voivat pahimmillaan jatkua jopa kuukausia.

– Aika harvoin virustauteihin on lääkkeitä, mutta tähän on muutamia ihan tehokkaita lääkkeitä, jotka lyhentävät taudin kulkua ja lieventävät oireita, ja ehkä kaikkein tärkeimpänä asiana ne vähentävät vyöruusun jälkeisen hermokivun todennäköisyyttä.

– Jos hoidetaan viruslääkkeillä kolmen päivän kuluessa siitä, kun oireet ovat alkaneet, niin mahdollisuus saada tällaisia ikäviä jälkikipuja on paljon pienempi.

Mistä vyöruusu johtuu? Miten vyöruusua voi ehkäistä? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja