Mainos

Liettualaiset saivat yllätyspresidentin

Liettuan presidentinvaalit on voittanut yllättäen maan entinen pääministeri Rolandas Paksas. Paksas voitti vaalien toisella kierroksella Liettuan istuvan presidentin Valdas Adamkusin.

Entinen pääministeri Rolandas Paksas voitti Liettuan eilisten presidentinvaalien toisen kierroksen selvällä erolla. Paksas sai 54,9 prosenttia äänistä, kun istuva presidentti Valdas Adamkus sai äänistä 45,1 prosenttia.
Oikeistolaisen Paksasin voitto oli yllätys, sillä mielipidekyselyjen perusteella Adamkusin oli arveltu voittavan. Äänestysosanotto jäi 52,5 prosenttiin. -Olen ymmärtänyt maamme ongelmat, selitti Paksas itse voittoaan.
Hän sanoi Liettuan ulkopolitiikan pysyvän entisellä linjalla.

Paksas torjui rinnastukset Jean-Marie Le Penin kaltaisiin populistisiin oikeistojohtajiin ja vakuutti kannattavansa ehdottomasti Liettuan liittymistä Euroopan unioniin ensi vuonna.

-Teen ensimmäisen vierailuni Brysseliin. Tapaan EU:n johtajia selvittääkseni tilanteen eräiltä osin, jotka eivät tyydytä minua, Paksas kertoi.

Uuden presidentin arvellaan joutuvan pian törmäyskurssille pääministeri Algirdas Brazauskasin johtaman keskustavasemmistolaisen hallituksen kanssa. -Useat ministerit ovat sopimattomia tehtäväänsä, Paksas sanoi.

Kaksi viikkoa sitten pidetyllä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella Adamkus sai 35,1 prosenttia äänistä ja Paksas 19,4 prosenttia. Adamkus, 76, oli vaaleissa riippumattomana ehdokkaana, ja Liettuan hänen johdollaan saamien EU:n ja Naton jäsenyyskutsujen arveltiin takaavan hänen voittonsa.

Paksas, 46, on Vilnan entinen pormestari ja toiminut kahdesti muutamia kuukausia pääministerinä. Hän esiintyi kampanjassaan nuorekkaana ja energisenä vaihtoehtona.

Adamkus palasi edellisten presidentinvaalien edellä vuonna 1977 Yhdysvalloista, minne hän oli paennut yli 50 vuotta sitten. Presidentin virkakausi on Liettuassa viisi vuotta, ja se alkaa helmikuun lopulla.

(MTV3-STT-AFP-DPA-BNS)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.