Libanonille luvattu 250 miljoonan tuki – Konferenssiin osallistunut Haavisto: Suomi tehnyt päätöksen avustamisesta

3:56
Video: Beirutin tilanne on ollut kaoottinen räjähdyksen jälkeen.

Libanonille on luvattu 250 miljoonaa euroa apua tänään pidetyssä videokonferenssissa, Ranskan presidentin Emmanuel Macronin toimistosta kerrotaan.

Macron johti konferenssia, jonka teemana oli kansainvälinen tuki Beirutin tiistaisen räjähdyksen runtelemalle maalle. 

Konferenssin osanottajina oli muun muassa valtionpäämiehiä sekä järjestöjen johtajia. Siihen otti osaa myös Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).  Haavisto sanoo ulkoministeriön tiedotteessa, että Suomi teki räjähdyksen jälkeen päätöksen Libanonin avustamisesta. Haaviston mukaan Libanonissa oleellista on hädän lievittämisen lisäksi huomion kiinnittäminen poliittisen järjestelmän muutokseen.

Ulkoministeriö kertoo, että videokonferenssissa "vahvistettiin kansainvälisen yhteisön valmius tukea Libanonia".

Suomi luvannut Punaisen Ristin kautta miljoona euroa avustustyöhön

Inhimillisen avun tarve tuhoisan satamaräjähdyksen ravisuttamassa Beirutissa voi jatkua ainakin vuoden ajan, arvioi Suomen Punaisen Ristin Lähi-idän alue-edustaja Kaisa Rouvinen.

Suomi on luvannut Punaisen Ristin kautta miljoona euroa avustustyön tukemiseen. Rouvisen mukaan tarvittaessa avustusvaroja täydennetään SPR:n katastrofirahastosta. Tuolloin kyse olisi huomattavasti pienemmästä summasta.

Rouvisen mukaan Libanonin tukemiseksi on luvassa pitkä operaatio.

–  Tämä ei ole viikossa ohi eikä edes kuukaudessa. Puhutaan varmasti vuodesta pelkästään inhimillisen avun näkökulmasta, ja varsinainen jälleenrakennus voi kestää vielä pidempään, Rouvinen sanoo.

Tuholla on Rouvisen mukaan pitkäaikaiset seuraukset, joiden hoitamisessa maan oman hallinto on johtoasemassa. Silti kaikkien avustajien tulisi sitoutua auttamaan pidempään kuin usean kuukauden ajaksi.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja