Lettukestit!

Letut, eli lätyt, räiskäleet, ohukaiset, mookkoset tai pannuntäytteiset ovat suomalaista kesäruokaperinnettä aidoimmillaan. Pohjoissavolaisissa pidoissa pojat jopa kävivät vertailemassa tyttöjen letunpaistotaitoja parasta emäntää etsiessään. Letunpaistaminen olikin tarkkaa ja huolellista työtä, josta emäntä itse tai perheen vanhin tytär huolehti. Jokaisessa talossa paistamiseen liittyi omat tapansa, jotka äiti neuvoi tyttärelleen ja anoppi miniälleen. Vanha perinne oli myös, että sulhanen veisti morsiamelle ohuen, kauniisti koristellun puulastan lettutaikinan kääntelyyn ja nosteluun muurinpadan pohjalta reunoille.

Yksinkertaista lettua on helppo muunnella

Vain muutamasta raaka-aineesta koostuvaan lettutaikinaan saa loputtomasti vaihtelua käyttämällä vehnäjauhojen sijaan erilaisia jauhosekoituksia, leseitä, pähkinöitä, ryynejä ja lisäämällä joukkoon vielä mausteita tai vihannesraasteita. Maidon voi korvata vaikkapa kermalla, piimällä, jugurtilla tai omenamehulla. Parhaaseen lopputulokseen pääsee, kun antaa taikinan seistä 1-2 tuntia ennen paistamista, jolloin jauhot ehtivät turvota ja valmiisiin lettuihin ei jää kokkareita. Taikina kannattaa tehdä ohueksi, jotta myös letuista saadaan ohuita ja rapeita. Paistamisen nyrkkisääntö on kuumentaa pannu ja rasva mahdollisimman kuumaksi, levittää taikinaa ohuelti ja toimia sitten paistamisessa ripeästi. Niksinä entistäkin rapeampien lettujen saamiseksi on lisätä taikinaan kivennäisvettä tai voisulaa hiukan ennen paistamista.

Perinteisesti letut tarjoiltiin voin ja kokkelipiimän tai hillon, kermavaahdon, mehukeiton tai raparperikiisselin kera. Nykyisin täytteeksi kelpaa lähes mikä tahansa suolaisesta makeaan. Liha, kala, kana, kasvikset ja sienet tekevät letusta oivan pääruuan kun taas marjat, hillot, hedelmät ja jäätelö kruunaavat jälkiruokaletun. Kansainvälisessä keittiössä lettu kääntyy pienillä reseptimuunnoksilla ranskalaisiksi krepeiksi, amerikkalaisiksi maissiohukaisiksi tai venäläisiksi blineiksi. Etiopialaisille leipääkin tärkeämpi ruoka on hiivalla käytetystä taikinasta tehty lettu, injera.

Lettukesteissä riittää puuhaa jokaiselle

Järjestä lettukestit ystävien kanssa nyyttärihenkeen. Yksi valmistaa ison taikinan, toinen tuo suolaisia täytteitä ja kolmas vaikka makeita herkkuja lettujen päälle. Sitten tarvitaan muutama lettupannu ja menekki on taattu.

Peruslettutaikina

4 munaa 1 l maitoa 1 tl suolaa 5 dl vehnäjauhoja (TAI 2 dl ohrajauhoja ja 3 dl vehnäjauhoja) 25 g voita sulatettuna tai 0,5 dl öljyä

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää maito ja suola ja lopuksi jauhot voimakkaasti vatkaten. Jätä jääkaappiin turpoamaan. Lisää sulatettu voi tai öljy ennen paistamista. Paista voilla tai margariinilla.

Lettureseptejä:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja