Leo ja Mirja seurasivat Venäjän hyökkäyksen dramaattista alkua hetki hetkeltä – huoli omasta kirjeenvaihtajasta oli läsnä: "Miten Petrin siellä käy?"

Näin alkoi Uutisaamu, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 2:17
"Uutisaamu sisältökattauksen osalta menee nyt aikalailla uusiksi". Näin Uutisaamu kertoi dramaattisista tapahtumista ensimmäistä kertaa.

MTV Uutisten aamu valkeni vuosi sitten samoissa tunnelmissa kuin koko läntisessä maailmassa. Epätietoisuus valtasi mielet, kun Venäjän armeija vyöryi Ukrainan rajan yli muuttaen maan sotatantereeksi.

Uutisankkuri Leo Jaakkonen ja MTV Uutisten maailmatoimituksen päällikkö Mirja Kivimäki olivat ensimmäisiä MTV Uutisten työntekijöitä, jotka saapuivat toimitukseen töihin varhain torstaiaamuna tasan vuosi sitten.

Kun Jaakkosen tv-uutisten aisapari, toimittaja Janne Puumalainen laati ensimmäiset raportit Venäjän suurhyökkäyksen alkamisesta Ukrainassa 4.30 aamulla, alkoi uutiskoneisto pyöriä täysillä.

– Se oli ainoa keskustelu Jannen kanssa sinä aamuna. Meillä molemmilla alkoi niin hirvittävä kiire uutisen jälkeen, ettei ehditty lainkaan juttelemaan keskenämme, Jaakkonen kertoo.

MTV Uutisten maailmatoimituksen päällikkö Mirja Kivimäki hälytettiin välittömästi töihin ensitiedon tultua. Myös MTV Uutisten netin uutispäällikkö Mikko Kormilainen hälytettiin aamuyöstä töihin.

Sota oli alkanut, ja siitä piti kertoa uutisia.

Jaakkonen kertoo, ettei ehtinyt juurikaan miettiä aamun aikana sotaa laajemmin. Hän vain teki työtään.

– Minä vain kerroin ihmisille tästä isosta hyökkäyksestä. Ei siinä kerennyt miettiä, kuinka isosta asiasta on kysymys.

Sodan mittakaava valkeni vasta lähetyksen aikana

Vaikka Venäjän hyökkäystä osattiin odottaa ennakkoon, meni siitä huolimatta 6.00 alkavan Uutisaamun käsikirjoitus täysin uusiksi.

Vieraita peruttiin, työvoimaa uudelleenjärjesteltiin, koko uutisstudio muuttui sodan tilannehuoneeksi.

Useita tunteja studiossa päivystänyt Mirja Kivimäki muistelee, että sodan mittakaava kävi ilmi vasta lähetyksen aikana, ja se yllätti kaikki täysin.

– Massiivinen ensi-isku tehtiin niinkin länteen kuin Odessaan ja Kiovaan. Mihin tällä edes pyritään, jäi hyvin epäselväksi. Mietin, että Venäjä vyöryy kauhean massiivisesti eteenpäin, mutta mihin? Mikä muu kuin totaalinen tuhoamissota tässä voisi olla kyseessä, Kivimäki muistelee.

Petri Saraste Kiovassa: Tällaisessa hotellin pommisuojassa matkailijat ja media ovat suojassa 1:36

Petri Saraste raportoi sodan alkuhetkinä Kiovasta. Tällaiselta näytti pommisuojassa, jossa epätietoisuus oli vahvasti läsnä.

"Kyllä oli kova huoli siitä, miten Petrin siellä käy"

MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste oli sodan alkuhetkinä Kiovassa juttukeikalla. Kun tieto Venäjän hyökkäyksestä tuli, alkoi Saraste antaa tietoa toimitukselle paikanpäältä.

Paikallisesta hotellista ja myöhemmin pommisuojasta raportoinut Saraste oli keskellä sodan ensitapahtumia.

Kivimäki kertoo, että vaikka hän tiesi Petrin olevan kovissa liemissä keitetty raudanluja kirjeenvaihtaja, oli hän aidosti peloissaan hänen turvallisuudestaan.

– Kyllä minulla oli kova huoli, miten Petrin siellä käy. Paikassa jota pommitetaan, johon potentiaalisesti yritetään maahyökkäystä, meillä on kollega siellä.

Kivimäki kertoo, että oman ongelmansa tilanteeseen toi se, että sodan alkuhetkinä oli vaikea miettiä, miten Kiovasta ylipäätään pääsee edes pois.

– Me yritimme useita kertoja saada Petrin pois sieltä. Kartoitimme keinoja, mutta vaihtoehdot olivat vähissä, jos ei pääse junaan eikä autoon eivätkä lennotkaan toimi. Se oli aidosti painostavaa.

Petri Saraste pääsi lopulta poistumaan turvallisesti Ukrainan rajojen ylitse.

Lue myös:

    Uusimmat