Lentopelkoisen 5 painajaista, joista ei tarvitse oikeasti huolehtia

Pelkäätkö lentämistä? Lue tämä ennen seuraavaa lentoasi – ja rauhoitu.

Pelkoa aiheuttavat äänet, näyt tai tuntemukset liittyvät yleensä lentokoneen normaaliin toimintaan, eikä niistä oikeasti tarvitsisi olla huolissaan.

Kolme lentäjää kertoi Men'sHealth-lehdelle, millaiset asiat herättävät lentomatkustajissa eniten huolta.

1. Turbulenssi ja "pudotukset"

– Ne ovat ärsyttäviä, mutta hyvin harvoin vaarallisia, kertoo lentäjä Patrick Smith.

Smith kertoo, että matkustajien kokemissa "kymmenien tai satojen metrien pudotuksissa" kone ei välttämättä menetä korkeuttaan kuin pari metriä – jos sitäkään.

Vain yhden lentokoneen tiedetään pudonneen pelkän turbulenssin seurauksena – vuonna 1966.

2. Pätkivä moottori

Moottorin pätkiminen ei aiheuta vaaraa koneelle tai sen matkustajille. 

– Lentokoneen moottoria voi verrata polkupyörään. Voit lopettaa polkemisen hetkeksi ja silti liukua eteenpäin, kertoo eläkkeellä oleva lentäjä Tom Bunn.

3. Matkustamossa on savua

Jos lentokoneessa on savua, se ei tarkoita, että jossain on tulipalo. Todennäköisimmin kyseessä on viallinen tiiviste, joka päästää hieman moottorista tulevia höyryjä ilmanvaihtojärjestelmään.

– Se ei ole viehättävä tuoksu, mutta harvoin mitenkään vaarallista, kertoo lentäjä Ron Nielsen.

4. Moottori on tulessa

Moottorien käynnistyksen yhteydessä ei ole poikkeuksellista, että moottorista lyö vähän liekkejä. Kyseessä on yleensä pieni määrä polttoainetta, joka palaa nopeasti.

5. Happimaskit putoavat

Mikäli matkustamon paine putoaa, on syynä todennäköisimmin paineistusjärjestelmän vika tai vuoto. Pahimmassa tapauksessa kyseessä on rikkinäinen ikkuna, ovi tai reikä rungossa.

– Nämä ovat kaikki ikäviä tilanteita, mutta normaaleja poikkeustilanteita, joiden varalta harjoittelemme simulaattorissa säännöllisesti.

– Jokainen lentäjä on koulutettu pudottamaan korkeuttaan riittävän nopeasti korkeuteen, jossa ulkoilman hengittäminen ei aiheuta tajunnan menettämistä, Nielsen sanoo.

Lähde: Men'sHealth

Lue myös:

    Uusimmat